Aktier: Revanche i sigte efter store fald

Efter fald syv ud af de seneste otte handelsdage er der tirsdag begrundet håb om en positiv åbning på det danske aktiemarked.

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske børser rettede sig lidt efter dansk børslukketid mandag aften i takt med, at oliepriserne revancherede sig efter store fald tidligere på dagen.

Det har også smittet af på de europæiske aktiefutures, som indikerer stigninger fra start tirsdag. Den tyske Dax-future ligger til en stigning på 1,1 pct. tirsdag morgen. Der er dog en stor underliggende nervøsitet i markedet, som i disse dage bliver påvirket meget af de volatile oliepriser, ligesom der er usikkerhed op til onsdagens rentemøde i USA, hvor centralbanken ventes at hæve renten for første gang i ni år.

Herhjemme faldt C20 Cap-indekset mandag 0,3 pct. til 990,64, og i løbet de seneste otte handelsdage er indekset faldet 6,3 pct. I samme periode er prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, faldet 11 pct. til et niveau lige under 38 dollar tirsdag. Der er stigende frygt for, at nedturen i olieprisen og i oliesektoren kan brede sig - selv om prisfaldene samtidig giver positiv støtte til samfundsøkonomien.

- De seneste tre måneders prisfald kan løfte global vækst i 2016 med cirka 0,3 pct.-point. Men når det er sagt, vil de negative effekter fylde mere og mere, jo længere ned olieprisen kommer. Vi er sandsynligvis tæt på grænsen, hvor de negative effekter ved et yderligere prisfald begynder at overskygge de positive, siger chefstrateg Frank Øland fra Danske Bank i en kommentar.

A.P. Møller-Mærsk er en af de aktier, der er direkte påvirket af oliepriserne via eksponeringen gennem Maersk Oil, mens selskabets rederiaktiviteter omvendt er positivt påvirket af prisfaldet. Mærsk B faldt mandag 0,5 pct. til 9150 kr., og det var tiende dag i træk med fald i aktien, som i den periode er dykket fra 10.780 kr.

Priserne på metaller er også drattet på det seneste, hvilket har presset FLSmidth, som er faldet i otte ud af de seneste ni dage. Kobberpriserne retter sig et par procent tirsdag, hvilket kan give tiltrængt opløftning til FLSmidth-aktien, som mandag faldt 0,4 pct. til 233,10 kr. og over de seneste ni dage er faldet fra 257,50 kr.

Investeringsselskabet Speas aflagde regnskab for tredje kvartal efter børslukketid mandag. Regnskabet viste et underskud i tredje kvartal på 3,7 mio. kr. før skat. Selskabet fastholder sine forventninger til 2015/16 om et langsigtet egenkapitalafkast på 8-9 pct. Desuden udbetales et ekstraordinært udbytte på 1000 kr. per aktie. Aktien steg mandag 0,1 pct. til 16.500 kr.

Vestas og Rockwool kan fortsat være i positivt lys efter weekendens klimaaftale i Paris. Novozymes faldt mandag, men ser også positive implikationer af aftalen. Vestas steg 1,2 pct. til 446,10 kr., Rockwool endte 4,4 pct. højere i 942 kr., mens Novozymes faldt 0,3 pct. til 318,30 kr.

Coloplast, der faldt 0,9 pct. til 528,50 kr., har fået løftet kursmålet til 660 kr. fra 630 kr. af Nordea. Anbefalingen er uændret "køb". Analysenyt er der også i forhold til SAS. Finanshuset Citi er blevet mindre optimistisk på vegne af det skandinaviske flyselskab, som nu blot får anbefalingen "neutral" mod tidligere "køb". Det fremgår af data fra Bloomberg News.

Mandag steg SAS-aktien 1,7 pct. til 17,80 kr. SAS kommer med regnskab for det forskudte regnskabsår 2014/15 onsdag.