Aktier: Renteudmelding var vand på bankernes mølle

Torsdag stod i bankernes tegn på de globale aktiemarkeder efter signaler om snarlige stramninger af pengepolitikken i USA.

Herhjemme blandede Danske Bank og Nordea sig allerede fra morgenstuden i toppen af aktiemarkedet og fik følgeskab af blandt andet Novo Nordisk, der muligvis nød godt af en styrket dollar.

Den amerikanske centralbank fastholdt onsdag som ventet sin toneangivende rente og besluttede ligeledes som forudset af økonomer at stramme pengepolitikken via en begyndende reduktion af sin massive beholdning af obligationer, der blev købt i kølvandet af finanskrisen og helt frem til 2014.

Overraskende var det til gengæld, at der fortsat er stort flertal i rentekomitéen for at hæve renten én gang mere inden årets udgang.

- Den amerikanske centralbank var mere "hawkish" (høgagtig, red.), end vi havde regnet med, og det viser sig i markederne, ved at bankerne har en god dag. I det hele taget må vi sige, at aktiemarkedet tackler det ganske fint, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Bankerne, der har lettere ved at tjene penge ved højere renter, steg over det mest af Europa. Herhjemme klarede Nordea sig bedst blandt de store banker efter en stigning på 2,7 pct. til 82,85 kr. Danske Bank steg desuden 1,1 pct. til 247,50 kr.

C20 Cap-indekset lukkede 0,2 pct. højere i 1169,92.

BØRSHUSE SVINGEDE TAKTSTOKKEN

Novo Nordisk, der har USA som sit vigtigste marked og derfor nyder godt af en stærkere dollar, steg 1 pct. til 306,40 kr. Stigningen aftog lidt ud på eftermiddagen, sideløbende med at der også blev gjort en smule indhug i dollarens gevinst over for kronen på valutamarkedet.

Også Novozymes, der fik løftet sit kursmål til 350 kr. fra 330 kr. af Bernstein, klarede sig flot med en stigning på 1,4 pct. til 325 kr. Det amerikanske børshus' anbefaling er stadig "outperform".

Skuldertacklinger var der til gengæld til DSV og Carlsberg, der begge fik sænket anbefalingen. Jyske Bank anbefaler nu "reducer" af DSV-aktien mod tidligere "køb", mens kursmålet på 480 kr. fastholdes.

Carlsberg blev sendt ned af franske Exane til "neutral" fra "outperform", mens kursmålet er hævet til 740 kr. fra 725 kr., skriver Bloomberg News.

DSV og Carlsberg faldt henholdsvis 0,7 pct. til 460,80 kr. og 0,9 pct. til 701 kr.

RYGKLAP TIL TOPDANMARK

Uden for eliteindekset steg Topdanmark 1,8 pct. til 239,20 kr., efter at Carnegie havde indledt dækning af aktien med anbefalingen "køb" og et kursmål på 280 kr.

Bavarian Nordic, der havde indkaldt til kapitalmarkedsdag i New York, genvandt lidt af fatningen efter en svær periode på børsen oven på sidste uges floppede studie med kræftmidlet Prostvac.

Torsdag formiddag annoncerede selskabet foreløbige opfølgningsresultater fra et fase 2-studie med en vaccine mod luftvejsvirussen RSV, og den har vist en god effekt seks måneder efter vaccinationen.

Bavarian planlægger nu et fase 3-studie med vaccinen i 2018.

Aktien steg 1,2 pct. til 250,50 kr. og har samlet genvundet næsten 9 pct. denne uge efter styrtdykket på 48 pct. fredag.

Glunz & Jensen, der laver udstyr til trykkerier, leverede fremgang i første kvartal af regnskabsåret 2017/18 på såvel top- som bundlinjen. Aktien endte uændret i 53 kr. efter at være handlet så højt som 55 kr.

/ritzau/FINANS