Aktier: Rentefald og øgede vækstbekymringer trak ned på Wall Street

Det amerikanske aktiemarked fortsatte sydover tirsdag, hvor bekymringer over det globale vækstbillede igen blussede op og sendte oliepriserne ned. Samtidig afventede investorerne onsdag aftens referat fra det seneste pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank.

 

S&P 500-indekset sluttede tirsdag med et minus på 1,0 pct. til 2045,17. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,8 pct. til 17.603,32, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset droppede knap 1 pct. til 4843,93.

- Markedet stejler. Vi har Federal Reserves referat i morgen og forventninger om en superblød tone. I modsat fald vil investorerne blive forvirrede, vurderer chefstrateg Michael Block fra Rhino Trading Partners over for Bloomberg News.

IMF SER INTET OPSVING

Kommentarer fra Den Internationale Valutafonds topchef, Christine Lagarde, gav ingen lettelse til de investorer, der er bekymrede over den svage globale vækst. Lagarde vurderede i et interview med Bloomberg TV, at risici er øget, og hun ser ikke megen mulighed for vækstacceleration.

Tirsdagens amerikanske nøgletal bekræftede ellers billedet af en amerikansk økonomi i fremgang. De endelige opgørelse over PMI for servicesektoren endte på en stigning til 51,3, hvor økonomerne ifølge Bloomberg News estimerede 51,2 efter februars 51,0, mens det samlede PMI-tal for måneden steg til indeks 51,3 fra 51,1 måneden før.

Og i opgørelsen fra Institute for Supply Management (ISM) landede indekset over aktiviteten i servicesektoren på 54,5 mod 53,4 måneden før.Også her var det bedre end ventet, da der var forudset en stigning til indeks 54,2 blandt økonomerne.

Onsdag morgen er de asiatiske aktiemarkeder vendt fra generelle kursfald til en positiv tone, og de amerikanske aktiefutures stiger 0,5 pct.

KURSFALD I ALLE SEGMENTER

Der var kursfald i samtlige ti undersektorer i S&P 500-indekset tirsdag. Værst gik det ud over forsyningsselskaberne og finanssektoren, der faldt henholdsvis 1,9 pct. og 1,4 pct.

Også sundhedssektoren fik ørerne i maskinen. Det skyldtes blandt andet nye regler fra USA's finansministerium, som er rettet mod at begrænse amerikanske selskabers muligheder for at undgå at betale skat ved at udstede gæld til udenlandske partnere - eller gennem fusioner at flytte skatteaktiver til udlandet.

Det rammer den planlagte fusion mellem Botox-firmaet Allergan og Viagra-producenten Pfizer. Handlen, der har en anslået værdi af 160 mia. dollar, stod til at falde på gulvet, og Allergan-aktien blev sendt 15 pct. ned, mens Pfizer rejste sig 2,1 pct. Onsdag morgen er der rygter om, at Pfizer melder handlen for aflyst.

Elbilproducent Tesla meldte om færre solgte biler i lageropgørelsen for første kvartal, end selskabet havde ventet. Koncernen har ellers stærk medvind for tiden efter annonceringen af stærk efterspørgsel efter den ny billigere serie elbiler. Og da helårs-forventningerne er intakte, steg Tesla-aktien yderligere 3,4 pct.

Modsat havde bankerne det ikke godt. Lave renter vil fortsat tynge indtjeningen, og med endnu et fald i den tiårige T-bond-rente til det laveste niveau i mere end et år, hvis der ses bort fra et yderst midlertidigt drop i starten af februar, var sektoren under pres med et fald til blandt andet Wells Fargo på 2 pct.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk