Aktier: Rentebeslutning øger nervøsiteten og skaber fald

De amerikanske aktier er som ventet startet med fald fredag og sigter dermed mod en negativ afslutning på ugen.

Fra start falder S&P 500-indekset med 1,0 pct., mens Nasdaq-indekset dykker 1,1 pct., og Dow Jones-indekset sætter sig 1,3 pct.

Den negative stemning er et resultat af torsdag aftens beslutning om at fastholde den ledende rente hos den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Udmeldingen kastede i første omgang positive reaktioner af sig blandt de amerikanske aktier torsdag, men det gik hurtigt i sig selv igen, da centralbankchefen Janet Yellen efterfølgende begrundende beslutningen med fortsatte bekymringer over betydningen af bølgegangen i den kinesiske økonomi, der vakler for tiden.

- At fastholde renterne ville normalt være nok til at få markederne til at juble grundet udsigt til billige penge længere, men øgede bekymringer om eksterne faktorer såsom Kina, markedsvolatilitet og deflation har resulteret i en forståelig forsigtig tilgang, siger Mike van Dulken, der er analysechef hos Accendo Markets, ifølge CNN Money.

Nervøsiteten giver allerede store fald blandt de største europæiske aktieindeks, og den udvikling ser altså ud til at blive fulgt op af de amerikanske aktier fra handelsstart.

Blandt enkeltaktierne er der fokus på softwareselskabet Adobe, der afleverede regnskab for tredje kvartal 2014/15 efter markedets lukketid torsdag.

Selve tallene for tredje kvartal var nogenlunde som ventet, men for fjerde kvartal er forventningerne skuffende i forhold til analytikernes konsensus.

Adobe omsatte for 1,22 mia. dollar i tredje kvartal mod ventet 1,21 mia. dollar blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. Bundlinjen gav et justeret overskud per aktie på 0,54 dollar mod ventet 0,50 dollar.

For fjerde kvartal venter Adobe at lande et justeret resultat per aktie på 0,56-0,62 dollar, mens analytikerne inden regnskabet havde ventet et resultat på 0,64 dollar per aktie.

Adobe-aktien falder dog kun med 0,3 pct. til 80,31 dollar i den tidlige handel.