Aktier: Rekordstemningen har for alvor fået fat i C20

Lettelsen over den græske gældsaftale har for alvor taget fat i det danske eliteindeks, C20 Cap, der mandag ved middagstid ligger til at sætte rekord.

Læs mere
Fold sammen

Det samme gælder fire af indeksets aktier, efter at Grækenland og landets kreditorer kom frem til en restrukturering af gælden i løbet af mandag morgen på EU-topmødet i Bruxelles.

C20 Cap-indekset ligger 1,9 pct. højere i 1031,86 og har dermed kurs mod det højeste lukkeniveau nogensinde. Den hidtidige rekord på 1030,47 stammer fra slutningen af april i år.

Nu følger en række skridt, Grækenlands parlament skal tage for at leve op til de nye låneaftaler med EU, ECB og IMF. Men samtidig har man undgået de mest ekstreme krav, påstår regeringschef Alexis Tsipras i hans første reaktion på aftalen.

Også Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, erklærer sig tilfreds med resultatet, som blandt andet betyder, at Grækenland får lov til at blive i eurozonen.

- Kommissionen har hele tiden været meget opsat på, at ved siden af behovet for finanspolitiske stramninger og tiltag fra grækerne, skal vi ikke glemme, at Grækenland har behov for vækst og jobskabelse, så jeg er glad for, at støtteforslaget til Grækenland er blevet godkendt, siger Jean-Claude Juncker.

Blandt enkeltaktierne på den danske børs er der også gode grunde til aktiestigninger, især i medicinalsektoren.

Novo Nordisk er blandt andet i godt humør, efter at medicinalselskabet sent fredag afslørede positive fase 3-resultater med GLP-1-analogen Semaglutid, der er til brug én gang ugentligt.

- Vi er meget glade for disse resultater, som bekræfter, at Semaglutid har potentiale til at hjælpe mennesker med type 2-diabetes med både at opnå en god blodsukkerregulering og et betydeligt vægttab med én ugentlig injektion, siger koncernforskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen fra Novo Nordisk.

Studiet opfyldte sit primære mål omkring ændring af blodsukkerniveau i patienterne. Der var også et større vægttab i behandlingsgruppen sammenlignet med placebo.

Og resultaterne, der var ventede, efter at Novo allerede i slutningen af februar præsenterede data fra et fase 2-studie med en oral udgave af Semaglutid, der blandt andet sammenlignede med den injicerbare udgave, er særdeles positive, lyder vurderingen fra Alm. Brand Markets.

- Det er de første data, vi får på den her ugentlige GLP-1, og de ser ganske stærke ud. Det ser ud til at være på niveau med Victoza, som er Novos daglige GLP-1-analog. Det er ikke helt overraskende. I forbindelse med de orale data, vi fik i foråret, fik vi en indikation af, at man havde et stærkt ugentligt GLP-1-produkt. Og det må man sige, at de første data bekræfter, siger Michael Friis Jørgensen, analytiker hos Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

Novo-aktien stiger med 2,5 pct. til 393,90 kr. og er mindre end en krone fra sit højeste niveau nogensinde.

I C20-indekset overgås den stigning dog blandt andet af Vestas, FLSmidth og bankerne Nordea og Jyske Bank, som nyder godt af investorernes risikovillige stemning.

Samtidig sender det gode aktiehumør Chr. Hansen, Genmab, Novozymes og Pandora op i rekordniveauer.

For forsikringsselskabet Tryg er det dagen derpå efter fredagens regnskab for andet kvartal, der kastede en kursstigning på 1,1 pct. af sig. Mandag fragår der et ekstraordinært udbytte på 2,50 kr. fra Tryg-aktien, som dog alligevel stiger 0,9 pct. - eller 1,20 kr. - til 142,80 kr.

Uden for C20 har Lundbeck også leveret medicinalnyheder. Selskabet og dets japanske partner Otsuka har fået godkendt Rexulti (Brexpiprazol) af de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) som kombinationsbehandling af voksne med svær depression (MDD) og som behandling til voksne med skizofreni.

- Rexulti blev opdaget af Otsuka og udviklet i samarbejde med Lundbeck. Det vil blive markedsført i et fælles samarbejde mellem de to virksomheder og ventes at være til rådighed for patienter i USA primo august 2015, oplyser Lundbeck.

Lundbeck stiger med 5,1 pct. til 151,70 kr.

Den helt store kursraket mandag morgen er dog Veloxis Pharmaceuticals, der ligeledes har leveret vigtige nyheder til investorerne. Selskabets middel Envarsus XR til forebyggelse af organafstødning i nyretransplanterede patienter er nemlig blevet godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA).

Veloxis venter, at Envarsus XR - der er til dosering én gang dagligt - vil være tilgængeligt for patienter i USA og deres læger i fjerde kvartal af 2015.

- Det er et stolt øjeblik for alle i Veloxis, udtaler William Polvino, administrerende direktør i Veloxis, og aktiemarkedet jubler også.

Veloxis-aktien brager i vejret med 39,5 pct. til 1,20 kr.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk