Aktier: Rekordrækken fortsatte på Wall Street

De amerikanske aktier steg fredag og satte dermed igen rekorder i såvel S&P 500-indekset som i Dow Jones- og Nasdaq-indeksene og i small cap-indekset Russel.

Foto: BRYAN R. SMITH.
Læs mere
Fold sammen

Sundhedssektoren og forbrugsvirksomhederne lagde sig i front, mens en oliepris på over 51 dollar per tønde sendte energiproducenterne op.

S&P 500-indekset steg 0,6 pct. til 2259,53, og Dow Jones øgede 0,7 pct. til 19.756,85. Nasdaq-papirerne lukkede med et plus på 0,5 pct. i 5444,50, mens Russel-indekset med de mindre selskaber lukkede i 1388,07 efter en stigning på 0,1 pct.

Sidste uge bød på en markant forlængelse af de stigninger, som blev indledt i kølvandet af valget af Donald Trump som kommende præsident, og markedet har i den grad taget forskud på effekten af de tiltag, som der forventes at blive den umiddelbare konsekvens af en ny politisk holdning i Det Hvide Hus.

Samlet er aktiemarkedets stigninger siden valget opgjort til mere end 1000 mia. dollar.

Alene i sidste uge gav både S&P 500-indekset og Dow Jones-indekset investorerne en gevinst på 3,1 pct., mens det for Nasdaq-indeksets vedkommende er en gevinst på 3,6 pct.

- Investorerne kan ikke bare blive ved med at smide penge i markedet, fordi det, vi begynder at se, er en opdeling mellem sektorerne. Faktisk har en tredjedel af markedet ikke deltaget i stigningerne. Så investorer er nødt til at være meget forsigtige med, hvordan de bruger deres kapital, siger chefstrateg Kevin Kelly fra Recon Capital Partners til Reuters.

Mandag morgen er de asiatiske aktiemarkeder blandede. De amerikanske aktiefutures ligger ligeledes blandet med en lille stigning i Dow Jones-futuren, mens S&P-futuren er let negativ, og Nasdaq-futuren falder op mod 0,4 pct.

Investorerne kan nu se frem til nyt fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der holder pengepolitisk møde tirsdag og onsdag. Banken ventes efterfølgende at annoncere en renteforhøjelse på 0,25 pct.point.

Forhøjelsen er helt og fuldt indarbejdet i markedets prissætning, men kommentarer om de ventede fremtidige stramninger kan give anledning til usikkerhed i markedet.

Fra de økonomiske nøgletal viste forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan fredag en stigning til 98,0 i december fra 92,8 i november.

Analytikere havde ventet en fremgang i indekset, men kun til indeks 94,5 ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

FORBRUG I FRONT

De positive forbrugertillidsdata gav genlyd hos forbrugssegmentet. Selskaber som Coca-Cola, Procter & Gamble samt Walgreens steg henholdsvis 2,5 pct., 1,0 pct. og 2,5 pct., mens hele segmentet trak 1,4 pct. op.

Også sundhedsaktierne gjorde det godt med en stigning på 1,3 pct. Undergruppen blev ført af medicinalgiganten Pfizer og kollegaen Bristol Myers Squibb med stigninger på 2,5 pct. og 3,3 pct.

Energiselskaberne fik glæde af de fortsat høje oliepriser. En tønde af den amerikanske referenceolie, West Texas Intermediate, steg til over 51 dollar, hvilket trak Exxon Mobil op med 0,8 pct., mens Conoco Phillips fik lagt 2,0 pct. oven i aktiekursen.

I bund lå ejendomsselskaberne, omend der var tale om yderst begrænsede kursfald. Hele segmentet lukkede med et minus på under 0,1 pct.