Aktier: Rekordrækken fortsatte - men Nasdaq tabte pusten

Det amerikanske aktiemarked fortsatte op onsdag, men først efter en sen købsbølge inden torsdagens thanksgiving-helligdag, der traditionelt betyder, at mange markedsdeltagere vælger at holde lang weekend.

Onsdagen gav dermed rekord i såvel det brede S&P 500 som det industritunge Dow Jones-indeks og small cap-indekset Russel, mens Nasdaqpapirerne ikke længere kunne holde dampen oppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Onsdagen gav dermed rekord i såvel det brede S&P 500 som det industritunge Dow Jones-indeks og small cap-indekset Russel, mens Nasdaqpapirerne ikke længere kunne holde dampen oppe.

Samlet blev det til en gevinst i S&P 500-indekset på 0,1 pct. til 2204,72, mens de tunge aktier i Dow Jones steg godt 0,3 pct. til 19.083,18. Nasdaq-papirerne sluttede med et minus på 0,1 pct. i 5380,68, mens Russel-indekset, der indeholder de mindre selskaber, sluttede med dagens største stigning på 0,6 pct. i 1342,09.

- Markedet er ret optimistisk i øjeblikket, men vi går ind i en lang weekend nu, så jeg tror, investorerne gerne vil holde lav profil. De venter i bund og grund på de konkrete foranstaltninger på den skattemæssige side. Indtil videre er der ikke meget at regne på, hvorfor jeg tror, at tingene vil udvikle sig ganske roligt, siger analytiker Christian Zogg fra LLB Asset Management til Bloomberg News.

Torsdag morgen er aktiemarkederne i Fjernøsten stærkt blandede, og det er slut med stigninger i de amerikanske aktiefutures, der ligger med fald på knap 0,1 pct.

Onsdag bød på en sværm af nøgletal op til den tilnærmelsesvis lange weekend.

Ordreindgang på varige forbrugsgoder steg 4,8 pct. på månedsbasis, hvilket var en gedigen overraskelse, da økonomerne havde forudset en stigning på 1,7 pct.

Renset for transportsektoren var der en stigning på 1,0 pct. mod konsensus på 0,2 pct.

Fra industrien viste indkøbschefernes aktivitetsindeks, PMI fremstilling, tiltagende vækst. November-målingen fra Markit steg til 53,9 fra 53,4 i oktober og økonomernes estimerede 53,5.

Også forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan var markant positivt efter en stor oprevidering af statistikken for november.

Modsat skuffede salget af nye boliger, mens antallet af førstegangsledige stort set var som ventet.

UNDERINDEKS STEG

De største stigninger var at finde blandt de industrielle aktier, med selskaber som Caterpillar og United Technologies, der kunne lukke med plusser på mere end 1 pct. efter de gode data for varige forbrugsgoder.

Blandt de øvrige sektorer var der bud efter finanspapirerne i takt med, at renten på de tiårige statsobligationer steg.

Modsat var der fald blandt forsyningsselskaberne, efterfulgt af ejendomssegmentet.

Blandt de regnskabsaktuelle virksomheder var Deere på banen med en opjustering af forventningerne til resultatet for 2017. Omkostningsbesparelser har udlignet nogle af virkningerne af en lavere efterspørgsel, og aktien blev belønnet med 10 pct. stigning.

Værre gik det farmagiganten Eli Lilly, der ikke opfyldte de primære mål i et klinisk fase 3 studie, som skulle give ny behandling til personer med mild demens som følge af Alzheimers sygdom. Investorerne straffede Lilly med et kursfald på 10 pct.