Aktier: Rekordrækken brudt trods markant slutspurt

Efter flere dage med gentagne rekorder i de store aktieindeks trak investorerne følehornene til sig på Wall Street torsdag.

Foto: BRYAN R. SMITH. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

Og trods en markant slutspurt lykkedes det ikke at løfte det brede marked over nulpunktet, selv om der var fremgang i det traditionelle Dow Jones-indeks.

Indekset lukkede som eneste hovedindeks i plus og cementerede dermed endnu en rekord.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med et tab på 0,1 pct. til 2347,22. Det tunge Dow Jones-indeks steg marginalt til rekorden 20.619,77, mens Nasdaq-papirerne satte sig 0,1 pct. til 5814,90.

Fredag morgen fortsætter den let negative stemning, hvor de amerikanske futures ligger med marginale fald.

Fokus er fortsat på præsident Trumps kommende regellempelser og skatteplan, men indholdet af den - ifølge Trump - fænomenale plan, står fortsat hen i det uvisse.

»Selv om nogle forslag sikkert vil ændre betingelserne for bestemte sektorer, er investorerne begyndt at indtage en mere rationel holdning i form af gevinsthjemtagning, indtil vi ved mere. Jeg tror, at stemningen med to skridt frem og et skridt tilbage vil fortsætte«, siger investeringsspecialist Tracy Maeter fra JPMorgan til Reuters.

Torsdagens nøgletal pegede i lighed med onsdagens stort set alle på øget aktivitet i økonomien og dermed på en øget risiko for en fremrykket renteforhøjelse fra Federal Reserve.

På arbejdsmarkedet meldte 239.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge, mens økonomerne i snit ventede 245.000 nye ledige.

Og erhvervslivets aktivitetsindeks fra Federal Reserve Bank of Philadelphia for februar viste en kraftig stigning til 43,3 fra 23,6 måneden før. Økonomerne havde ventet et fald i indekset til 18,0.

Også det påbegyndte boligbyggeri i USA udviklede sig bedre end ventet.

BALANCE BLANDT S&P-UNDERGRUPPER

Der var næste balance mellen antallet at stigende og faldende segmenter i S&P 500-indekset. Seks lukkede med stigninger, mens fem endte dagen med kursfald.

Bedst gik det de defensive papirer med forsyningssektoren og telebranchen i front. De to segmenter steg henholdsvis 1,0 pct. og 0,5 pct.

Energisegmentet udgjorde torsdagens bundprop med et fald på 1,4 pct., da de overraskende høje amerikanske olielagre har sat oliepriserne under pres.

Det sendte Exxon Mobil, Chevron og Conocophillips ned med 1-2 pct.

Energisektoren fik følgeskab af de cykliske forbrugerselskaber, der med brede fald på tværs af sektorerne endte dagen 0,4 pct. lavere.

En af sektorens helt store tabere - det regnskabsfriske rejse-website Tripadviser - fik investorernes skuffelse at føle efter fald i reklameindtægterne og vigende abonnementsindtægter i onsdagens sene regnskab. Tripadviser lukkede med et tab på 11 pct.

Også it-koncernen Cisco Systems var til eksamen for et sent regnskab fra onsdag aften. Resultaterne var som forudsagt gode, men især overvejelser om at accelerere større strategiske opkøb i forsøget på at fremskynde afhængigheden af at sælge routere og anden hardware blev belønnet. Aktien steg 2,4 pct.