Aktier: Rekordrækken på Wall Street delvist brudt

De amerikanske aktier kunne ikke holde dampen oppe efter en uge med massive stigninger mandag. Alligevel blev det dog til endnu en rekord i Dow Jones-indekset, mens såvel S&P 500-indekset som Nasdaq- og Russel-indeksene trak sig tilbage med varierende styrke.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

Det brede S&P 500-indeks faldt 0,1 pct. til 2256,93, og Nasdaq-papirerne lukkede med et minus på 0,6 pct. i 5412,54, mens Dow Jones med de store traditionelle industriselskaber øgede 0,2 pct. til rekorden 19.796,43.

Heller ikke Russel-indekset med de mindre selskaber var længere at finde i rekordbøgerne, idet indekset faldt 1,1 pct. til 1373,14.

Mange investorer er så småt ved at lukke bøgerne før juledagene og årsskiftet, men inden handlen aftager helt, er der det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, at forholde sig til.

Mødet starter tirsdag og afsluttes onsdag, hvor forbundsbanken ventes at annoncere en renteforhøjelse på 0,25 pct.point.

Forhøjelsen er helt og fuldt indarbejdet i markedets prissætning, men kommentarer om de ventede fremtidige stramninger kan give anledning til usikkerhed i markedet.

»Det handler ikke så meget om, hvad Federal Reserve gør, men hvad de siger,« pointerer analytiker Masashi Murata fra Brown Brothers Harriman i New York over for Reuters.

Tirsdag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder uden ensartet retning. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med små stigninger på under 0,1 pct.

DEFENSIVE AKTIER I FRONT

Det var de defensive papirer, der lagde sig i toppen af S&P 500-indekset, mens de ellers så ombejlede finanspapirer dumpede til bunds.

Bedst gjorde teleselskaberne det med en stigning på 1,1 pct. efterfulgt af forsyningssektoren, der lagde 1,0 pct. til aktiekurserne opgjort på sektorbasis.

Energisektoren blev igen en af dagens vindere på baggrund af de høje oliepriser. Stigninger i Exxon Mobil og Chevron på henholdsvis 2,2 pct. og 1,2 pct. var med til at trække hele sektoren 0,9 pct. op.

Teknologiaktierne var til gengæld igen blandt taberne. Repræsentanter fra selskaber som Amazon, Apple og Google skal deltage i et møde med den kommende præsident Donald Trump onsdag, hvor økonomisk vækst, Kina-told og indvandringspolitik er på dagsordenen. Alle tre ting er essentielle for it-branchen.

Helt i bund landede finansaktierne, der ellers har forgyldt aktionærerne på grund af de kraftigt stigende renter. Segmentet faldt 0,9 pct.

Blandt enkeltaktierne var der klø til Lockheed Martin efter en tweet-kommentar fra Donald Trump, hvori han kritiserede den høje pris på kampflyet F-35 og vurderede, at de mange milliarder dollar bør gemmes til militære og andre udgifter efter 20. januar, hvor han tiltræder som landets øverste leder. Lockheed Martin faldt 2,5 pct.

Biotekselskabet Ophthotech styrtdykkede 86 pct., efter farmagiganten Novartis oplyste, at en kombination af selskabernes øje-præparater ikke genererer nogen fortjeneste.

Tv-koncernen Viacom kan se frem til modstand, når selskabet som planlagt prøver at erhverve det britiske tv-selskab Sky. Det skyldes modstand fra aktionærerne. Aktien faldt 9 pct.