Aktier: Rekordklokkerne kimede fortsat

Foto: BRENDAN MCDERMID

De amerikanske aktiers himmelflugt fortsatte tirsdag, hvor rekorderne regnede ned over de store aktieindeks, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq.

Dermed kunne det brede marked og teknologisektoren notere sig nye højder for tredje dag i træk, mens de tunge selskaber i det traditionsbunde Dow Jones måtte nøjes med et dacapo.

Solide stigninger i luftfartsselskaber fik følgeskab af bilproducenterne, der steg efter et overraskende stærkt septembersalg.

Tirsdag sluttede S&P 500-indekset med et plus på 0,2 pct. i rekorden 2534,58. Dow Jones-indeks lukkede med en stigning på 0,4 pct. i rekorden 22.641,67, mens Nasdaq-indekset endte dagen med en gevinst på 0,2 pct., der sendte indeksrekorden op til 6531,71.

Også small-cap virksomhederne fortsatte sejrsrækken. Small cap-indekset Russell 2000 øgede 0,2 pct., hvilket betød endnu en indeksrekord.

Chicago-børsens VIX-indeks startede dagen på det laveste volatilitetsniveau nogensinde. Det fik enkelte investorer til at stoppe op og genoverveje situationen, da det trods den rolige overflade stadig ulmer med spændinger mellem USA og Nordkorea. Indekset hoppede efterfølgende fra 9,30 til 9,75, inden det stabiliserede sig på omkring 9,50.

Onsdag morgen er det da også slut med det ensrettede marked. De amerikanske aktiefutures ligger med mindre udsving rundt om nul.

FLYSELSKABER I CENTRUM

De store flyselskaber var blandt de mest stigende i S&P 500-indekset.

Delta Air Lines meldte om en stigning i selskabets "cargo ton miles", der er en måleenhed for varetransport i forhold til distance, på 9,4 pct. i september i forhold til året før.

Delta Air Lines steg 6,6 pct., og det smittede af på United Continental, der steg 6,1 pct., mens hele S&P's flyselskabsindeks øgede 5,5 pct.

Også de store bilproducenter gik markant frem. Ford og General Motors rapporterede overraskende solide septembersalg, der gav stigninger på 2,1 pct. og 3,1 pct.

Investorerne ser det som det seneste tegn på opsvinget i den økonomisk vækst i kølvandet af de positive fabriksdata fra mandag, der sendte aktierne i de økonomisk følsomme virksomheder som råvarer og industri mod himlen.

- Vi ser en sektorrotation ind mod de økonomisk følsomme aktier, hvilket er en indikation af, at investorerne har tillid til de gunstige økonomiske data, der vælter ud for tiden, siger chefstrateg Bucky Hellwig fra BB&T Wealth Management i Alabama til Reuters.

Blandt de 11 hovedgrupper i S&P 500-indekset var der stigninger i otte. Bedst gik det telesektoren, der lagde fra med et plus på 1,1 pct. efterfulgt af industri og råvarer med stigninger på henholdsvis 0,5 pct. og 0,4 pct.

Dagens sorteper var forsyningssektoren, der som en af de mest defensive investeringer måtte bide i græsset med et fald på 0,4 pct.

Investorer kan nu se frem mod den kommende regnskabssæson, hvor de store amerikanske virksomheder skal retfærdiggøre de høje markedsværdier.

Tredje kvartals resultater ventes for S&P 500s vedkommende at være steget 5,5 pct. i forhold til samme periode sidste år ifølge data fra Thomson Reuters. I andet kvartal var resultatvæksten på overraskende høje 12,3 pct.

/ritzau/FINANS