Aktier: Rekordhop for aktierne i C20-indekset

De danske eliteaktier i buldrende comeback. C20-indekset lukker 5,1 procent højere end i fredags, hvilket er den største stigning, siden indekset åbnede i 2013.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller-Mærsk tog toppen på et særdeles grønt aktiemarked mandag, hvor det danske C20 Cap-indekset satte stigningsrekord med fremgang til alle 20 aktier i indekset.

Eliteindekset lukkede mandag 5,1 pct. højere i 952,25, og det var det højeste hop på én dag siden indeksets fødsel i november 2011. Den seneste rekord blev dog sat så sent som sidste onsdag med en stigning på 4 pct.

Tager man et tilbageblik på selve C20-indeksets 27-årige historie, har der da også været otte dage med større stigninger.

Ifølge Mikkel Duus-Hansen, aktieanalytiker i Spar Nord, var det et sammensurium af gode nyheder om USA, Kina og olien, som sendte aktierne til vejrs i mandagens handel.

- Sidste uge var meget volatil, men vi så i fredags en vending i USA, hvor der kom bedre end ventede detailsalgstal. Det giver måske en tro på, at det ikke går så dårligt i den amerikanske økonomi, nu hvor der er momentum i privatforbruget, siger Mikkel Duus-Hansen.

Derudover peger han på, at det kinesiske aktiemarked åbnede uden de store udsving mandag, efter at der har været en række helligdage som følge af det kinesiske nytår.

- Der var spænding op til nytåret, men det blev ret roligt. Og så er den kinesiske valuta blevet styrket over for dollar - og ikke svækket - og det er også en væsentlig faktor og giver ro i markedet, siger Mikkel Duus-Hansen med henvisning til, at valutaen løbende er blevet svækket det sidste halve år.

Desuden nævner han, at olieprisen har været stigende på det seneste, mens det også giver mening, at aktierne får et comeback oven på en meget svag start på 2016.

MÆRSK TOG FRONTEN

Blandt selskaberne var der størst medvind til A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie steg 7,6 pct. til 8535 kr. En bedring i verdensøkonomien vil betyde mere aktivitet i rederiet Maersk Line, mens en højere oliepris løfter indtjeningsmulighederne i Maersk Oil og Maersk Drilling.

I toppen af C20 var der også store stigninger til bankerne. Det gjaldt blandt andet Danske Bank, som steg 6,3 pct. til 186 kr., mens Jyske Bank og Nordea også var med fremme. Aktierne steg henholdsvis 6,6 pct. til 297,90 kr. og 4,8 pct. til 65,65 kr.

- Bankerne har fået massive tæsk i løbet af året, så det er meget naturligt, at de vinder lidt terræn, siger Mikkel Duus-Hansen fra Spar Nord.

Der var også stor fremgang til Novo Nordisk, efter at den amerikanske finansbank Goldman Sachs satte medicinalvirksomheden på sin favoritliste, "conviction buy". Aktien steg 5,6 pct. til 339,20 kr.

Fremgang var der også til GN Store Nord, hvor flere finanshuse var på banen efter fredagens regnskab. Tyske Commerzbank sænkede anbefalingen af aktien til "hold" fra "akkumuler", men aktien steg alligevel 5,9 pct. til 128,90 kr.

Noget mindre var kurshoppet hos TDC, hvor aktien lukkede 3 pct. højere i 29,20 kr. Investeringsbanken Carnegie skar kursmålet for teleaktien fra 32 kr. til 25 kr.

BIOTEK I FOKUS

Uden for C20 var der fokus på biotekselskabet Zealand Pharma, som mandag oplyste, at det har indledt et fase 2-studie med midlet ZP1848 mod korttarmsyndrom. Aktien steg 10,1 pct. til 114,50 kr.

I samme sektor var der også stor fremgang til Bioporto. Selskabets satsning NGAL, der er en diagnostisk test til nyrepatienter, har fået omtale i tidsskriftet "The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery". Bioporto selv kalder det en strategisk milepæl, da det kan få flere til at bruge testen, og aktien steg 10,8 pct. til 4,62 kr.

Rederiet DFDS fik løftet sin anbefaling hos svenske SEB til "hold" fra "sælg". Aktien steg 7,3 pct. til 246,50 kr.

Entreprenørkoncernen MT Højgaard vandt en kontrakt på 500 mio. kr. om boligbyggeri i Aarhus. Den største aktionær, Højgaard Holding, steg med 2,8 pct. til 350 kr.