Aktier: Rekordfesten fortsætter med Coloplast i toppen

Der har været pæn fart på det danske aktiemarked igennem hele ugen, og det fortsætter fredag, hvor det toneangivende C20 Cap-indeks har kurs mod den femte lukkerekord på stribe.

Blandt selskaberne er der medvind til flere af de defensive aktier i fredagens handel, hvor C20 Cap stiger 0,8 pct. til rekordhøje 1028,06. Ifølge Danske Bank er der mange udbyttekroner i omløb, og da renterne i øjeblikket er rekordlave, ryger udbytterne tilbage i aktier.

- Vi undrer os lidt over, at nogle af de defensive og lidt dyre aktier får lov at stige fredag. Men generelt har vi stadigvæk et positivt momentum i markedet. Vi ser mange af dividende-kronerne bliver geninvesteret i aktier, da der ikke rigtig er noget alternativ til aktier i øjeblikket, siger Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

Helt i toppen af C20 Cap-indekset finder man Coloplast, der stiger 3 pct. til 558 kr. og har kurs mod alletiders lukkerekord. Der er dog ikke nogen selskabsspecifikke nyheder til at forklare stigningen.

- Vi undrer os lidt over, at aktien skal stige så meget. Vi kan se, at der er to store, udenlandske købere i aktien, og der er ikke rigtigt sælgere til at matche det, og det presser selvfølgelig kursen op, siger Mads Zink.

Der er også fart på DSV, der har fået et klap på skulderen af den britiske storbank Barclays, som har løftet anbefalingen af transportaktien til "overvægt" fra "ligevægt", mens kursmålet samtidig er blevet løftet med 34,6 pct. til 245 kr. DSV-aktien stiger 2,3 pct. til 231,50 kr. og har dermed kørt sig i stilling til ny lukkerekord.

Novozymes er også i fremmarch i fredagens handel hjulpet på vej af et kursmålsløft fra Nordea. Den nordiske storbank har hævet kursmål til 385 kr. fra 330 kr. og fastholder anbefalingen "køb".

Det er muligvis med til at give medvind til Novozymes-aktien, der kort inden middag stiger 3 pct. til 341,40 kr.

Gårsdagens eneste danske regnskabsaktuelle selskab på den danske finansscene, Chr. Hansen, fortsætter frem i fredagens handel, efter at ingredienskoncernen torsdag overraskede analytikerne med et pænt regnskab for andet kvartal af regnskabsåret 2014/2015.

Efterfølgende har en stribe finanshuse justeret anbefalingen i nedadgående retning. Det gælder blandt andre Jyske Bank, Kepler Cheuvreux og Sydbank. Til gengæld er kursmålet for ingrediensaktien blevet hævet over en bred kam.

Chr. Hansen-aktien stiger ved 11.20-tiden 1,5 pct. til 358,20 kr. og er dermed atter i rekordterræn.

Tæt på bunden af C20 Cap-indekset finder man begge Mærsk-aktier, der dykker svagt oven på et sæt sløje data omkring rateudviklingen på den meget vigtige handelsrute mellem Asien og Nordeuropa.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters faldt spotraterne på containerfragt fra Asien til Europa med 8,8 pct. til 466 dollar per teu (tyvefodscontainer) i denne uge, mens spotrateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) dog samlet gik frem, hvilket kan vidne om ratestigninger på fragt fra Asien til USA.

Det er ifølge Sydbank en skidt nyhed, hvilket især skal ses i lyset af, at en stribe af rederierne, inklusive Maersk Line, havde varslet markante ratestigninger per 1. april.

- Jeg havde bestemt regnet med, at sidste fredags tal ville vise en markant stigning på Asien/Europa, men den udeblev fuldstændig. Oven i det har vi nu også fald i denne uge. Jeg kan ikke huske at have set en så markant ratestigning fejle så eklatant, som det er tilfældet lige nu, siger Jacob Pedersen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Nyheden har lagt et mindre pres på Mærsk-aktierne i fredagens handel. Mærsk A-aktien falder 0,4 pct. til 14.380,00 kr., mens Mærsk B-aktien dykker 0,4 pct. til 14.870,00 kr.

Uden for C20 har Rockwool fået løftet kursmålet af Jyske Bank, så det nu hedder 980 kr. mod tidligere 860 kr. Jyske Banks anbefalingen er fortsat "køb" af Rockwool-aktien, der fredag stiger 0,5 pct. til 900 kr.