Aktier: Rekorderne vil ingen ende tage

De amerikanske aktier lukkede på rekordhøjde mandag, godt hjulpet af optimisme omkring opblødning af den hidtidige fraværende fusionsaktivitet, mens investorerne samtidig satsede på, at en republikansk plan om at reducere selskabsskatten vil styrke virksomhedernes indtjening.

De amerikanske aktier lukkede på rekordhøjde mandag, godt hjulpet af optimisme omkring opblødning af den hidtidige fraværende fusionsaktivitet, mens investorerne samtidig satsede på, at en republikansk plan om at reducere selskabsskatten vil styrke virksomhedernes indtjening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

S&P 500-indekset steg godt 0,1 pct. og lukkede i rekorden 2591,13. Dow Jones-indekset sluttede med en gevinst på under 0,1 pct. i 23.548,42, hvilket ligeledes er rekord, mens Nasdaq-indekset endte dagen med en gevinst på 0,3 pct., hvilket sendte indekset op til rekorden 6786,44.

Stigningerne betyder, at S&P 500-selskaberne nu handles til omkring 18 gange den forventede indtjening mod godt 15 gange indtjeningen ved indgangen til året, ifølge data fra Thomson Reuters.

De optimistiske toner fortsætter tirsdag morgen, hvor futures på de store amerikanske aktieindeks ligger med stigninger på 0,1-0,2 pct.

Mandagens rekorder blev især katalyseret af fornyet opkøbs- og fusionsaktivitet, efter at teknologikoncernen Qualcomms aktionærer fik tilbudt 103 mia. dollar for virksomheden. Budgiver er Broadcom, og hvis tilbuddet bliver accepteret, vil det være den største overtagelse i teknologisektoren nogensinde.

»Alene det, at der overhovedet er tale om en handel, er stort. Vi har ikke set meget til opkøb og fusioner i år, så det kan måske starte en bølge af handler, inden de skattepolitiske ændringer slår igennem,« siger porteføljeforvalter Paul Nolte fra Kingsview Asset Management i Chicago til Reuters.

Broadcom endte med en kursstigning på 1,4 pct., mens Qualcomm steg 1,2 pct.

Twenty-First Century Fox steg lige knap 10 pct. efter en CNBC-rapport om, at film- og tv-konglomeratet ligger i forhandlinger om salg af størstedelen af koncernen til mediegiganten Walt Disney. Disneys aktie steg simultant 2,0 pct.

Mandagens investoroptimisme blev også katalyseret af sidste uges republikanske forslag om at skære selskabsskatten til 20 pct. fra 35 pct. samt yderligere virksomheds- og personskattelettelser.

»Jeg tror, at det er den væsentligste årsag. Selvom det kun bliver til 25 pct. eller 27 pct., er det stadig den rigtige vej,« siger chefstrateg John Brady fra R.J. O'Brien & Associates i Chicago til Reuters.

ENERGI I TOP EFTER OLIEPRIS-HIMMELFLUGT

Dagens absolutte topscorer på Wall Street var energiselskaberne. De seneste dages stigende oliepriser har givet medvind til hele branchen, der lukkede med et plus i S&P 500 på 2,2 pct. efter stigninger i især efterforskningsselskaberne.

Stigningerne skal ses på baggrund af råolieprisernes himmelflugt, efter at den saudi-arabiske kronprins, Mohammed bin Salman, har strammet grebet om magten gennem en kraftig skærpelse af indsatsen mod korruption.

I den modsatte ende af S&P 500 lå de defensive papirer i telesektoren efter et fald på 2,6 pct.

Efter børstid var der regnskaber fra Priceline og Weight Watchers. Priceline kunne ikke leve op til analytikernes forventninger, og aktien faldt 9,4 pct., mens en opjustering fra Weight Watchers gav begejstring hos aktionærerne, der sendte aktien hele 10 pct. højere i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS