Aktier: Rekorderne vil ingen ende tage

Nye løfter om lempelser fra Kina og en fortsat stærkt kørende dollar er to ingredienser, der tilsyneladende passer perfekt ned i de danske aktiehandleres cocktail.

Læs mere
Fold sammen

I hvert fald bliver der ikke kigget tilbage mandag formiddag, hvor de danske eliteaktier fortsætter op og rækker ud efter 2015's 19. lukkerekord. C20 Cap-indekset stiger med 0,8 pct. til 962,66. Dermed fortsætter de danske aktier den forrygende form, der indtil nu har givet lukkerekord mere end hver tredje handelsdag i år.

I Kina står politikerne klar til at gøre, hvad der skal til - inden for rimelighedens grænser - for at sikre en økonomisk vækst på 7 pct. i 2015, sagde landets premierminister, Li Keqiang, søndag, og det kan blandt andet betyde flere lempelser.

Samtidig holder den amerikanske dollar sit stærke niveau, og det peger mod solide regnskabstal for europæiske selskaber med omsætning i dollar.

- Lige nu stiger aktierne i Kina, efter at politikerne har påpeget, at de har redskaber parat, hvis væksten sætter sig. Og det vil smitte af herhjemme, siger Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

- Konkurrenceevnen flytter sig. Samtidig venter vi på, hvad der kommer til at ske midt på ugen, når det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbanks Federal Open Market Committee (FOMC) er overstået, fortsætter han.

Helt på toppen af C20-kransekagen får forsikringsselskabet Tryg en sød behandling efter flere positive analytikertilkendegivelser.

Keffe, Bruyette & Woods har løftet sit kursmål for Tryg-aktien til 875 kr. fra 715 kr. og fastholdt den positive anbefaling "outperform". Kepler Chevreux har samtidig skruet sit kursmål op til 680 kr. fra 450 kr., men her fastholdes anbefalingen "reducer" dog. Tryg stiger med 2,7 pct. til 855,50 kr. Dermed er der også udsigt til individuel rekord for Tryg.

ISS fortsætter samtidig sin pæne form efter sidste uges storudsalg fra EQT- og Goldman Sachs-ejede FS Invest II, der afhændede godt 19 pct. af aktierne i ISS.

Salget sikrede et rent bord for investorerne, idet usikkerheden om et nyt stort udsalg er fjernet, og det sendte aktien markant op med 6,3 pct. fredag. Mandag formiddag fortsætter de gode takter med en stigning på 1,7 pct. til 220,70 kr. Det vil også være rekord for ISS-aktien.

- Jeg tror stadig, aktien i ISS kan stige. Risikoen for aktiesalg er fjernet, og lønsomheden i selskabet kan komme i fokus, siger Jesper Bamberger.

Medicinalkoncernen Novo Nordisk har også - blandt andet grundet sine tunge vægt i C20 Cap-indekset - været en af de afgørende faktorer for de danske aktiers samlede optur på det seneste. Og købsinteressen omkring Novo er endnu ikke forduftet.

Credit Suisse har løftet sit kursmål for Novo Nordisk til 320 kr. fra 258 kr. og gentaget "neutral", mens mest positiv er Nordea, der har løftet sit kursmål til 408 kr. fra tidligere 385 kr. og gentaget "køb". Det er især den stærke dollar, der ligger bag kursmålsløftet, men Nordea argumenterer også for, at markedet undervurderer indtjeningspotentialet i nogle af de produkter, som Novo har i sin massive pipeline.

Novo-aktien stiger med 0,6 pct. til 339,80 kr. og har dermed bud efter endnu en lukkerekord.

Rekorder er der også bud efter hos Mærsks A-aktie, der stiger med 0,7 pct. til 14.860 kr., hos Chr. Hansen, der stiger med 2,5 pct. til 316,80 kr., DSV, der kører 1,1 pct. frem til 220,40 kr., Genmab, der stiger 0,3 pct. til 548,50 kr., Nordea, som stiger 0,5 pct. til 91,40 kr., og Pandora, der løftes med 1,4 pct. til 633,50 kr.

Mandag ventes der regnskaber fra porebetonkoncernen H+H, der stiger med 1,6 pct. til 45,50 kr., og NTR Holding, der stiger med 1,3 pct. til 31,90 kr.