Aktier: Rekorderne stod i stime på børsen

De gevinstvante aktieinvestorer fik også mandag stigninger at varme sig på i det kølige sommervejr. Nyhedsmæssigt var der ikke meget at komme efter, men det betød på den anden side, at den gode stemning fra sidste uge kunne fortsætte.

Læs mere
Fold sammen

- Vi stiger under lav aktivitet og under et svagt nyhedsflow. I Europa er det niende børsdag i træk, at vi ser stigende aktier. Vi har haft lidt fusions- og opkøbsaktivitet (i Europa og USA, red.). Samtidig er nervøsiteten om Grækenland gået væk, og det gør, at vi også i dag ser stigende markeder, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingschef for aktier i Sydbank, til Ritzau Finans.

Blandt de 20 danske eliteaktier satte syv medlemmer rekord, og samtlige aktier sluttede med gevinst. Selve C20 Cap-indekset satte rekord for femte børsdag ud af de seneste seks efter en stigning på 0,8 pct. til 1063,86.

- De helt overordnede spændende selskabsnyheder har vi ikke set. Men der er, ligesom det har været tilfældet i den senere tid, god interesse for nogle af de stærke defensive navne som Novo Nordisk, Novozymes og Chr. Hansen. Når det kommer til Pandora, er der lidt nyt i forhold til guld- og sølvpriserne, der faldt markant i Asien. De har siden rettet sig lidt, men der er stadig tale om et fald på omkring 2 pct., siger Ole Kjær Jensen.

Pandora, der bruger store mængder guld og sølv i sin produktion, sluttede 1,4 pct. højere i 788 kr. og satte rekord. Såvel Kepler Cheuvreux som Alm. Brand Markets løftede deres kursmål for smykkeselskabets aktie. Det schweiziske børshus hævede med 60 kr. til 810 kr., mens Alm. Brand lagde 80 kr. oven i målet til 820 kr.

I toppen af C20 Cap sluttede FLSmidth 2,2 pct. højere i 335,30 kr. Lige efter fulgte Jyske Bank med en gevinst på 2 pct. til 345,90 kr. Fremgangen kom til trods for, at der ikke var særlige nyheder ude.

Det gjaldt også for Genmab, Novo Nordisk, Novozymes, DSV, og ISS, der alle satte lukkerekorder. Genmab gik mindst frem med 0,2 pct. til 684,50 kr. efter markante plusser i sidste uge, hvor biotekaktierne også blev løftet markant på Wall Street.


Novo Nordisk fortsatte sidste uges positive takter med en stigning på 1,2 pct. til 405,90 kr., Novozymes steg 1,3 pct. til 359,50 kr., ISS steg 0,8 pct. til 242,30 kr., og DSV endte midt i C20-feltet efter en stigning på 0,7 pct. til 238,90 kr.

I midterfeltet endte også Vestas med en stigning på 0,6 pct. til 377,10 kr. Vindmøllebranchen kan se frem til fornyet debat i USA om den vigtige PTC-støtteordning, som måske bliver forlænget via et nyt lovforslag, der debatteres tirsdag. Der ventes dog hård debat om støtten til vindmøllerne, når de amerikanske politikere skal tage stilling.

Carlsberg sluttede i bunden af markedet. Ifølge Politiken er bryggeriet ramt af en svindelsag i sit datterselskab i Malawi. Flere ledende ansatte i landet er berørt, men potentialet til at ryste aktiemarkedet var begrænset mandag. Bryggeriaktien endte 0,2 pct. højere i 631 kr.

Uden for eliteindekset steg D/S Norden 1,4 pct. til 180 kr. Tørlastindekset Baltic Dry har vist stigende rater de seneste tolv børsdage på stribe.


Blandt mandagens tabere var Bavarian Nordic, der drattede 0,8 pct. til 356 kr. Aktien er blevet yderligere "shortet" af hedgefonden Kerrisdale Capital, som tror på kursfald i biotekselskabet. Hele 2,7 pct. af Bavarian har Kerrisdale shortet ifølge en indberetning til Finanstilsynet.

De første fodboldresultater kunne også aflæses i kurslisterne, hvor Aarhus Elite steg med 3,5 pct. efter AGF's 2-1-sejr hjemme over Brøndby i weekenden. Brøndbys aktie faldt 0,5 pct. til 1,84 kr.


/ritzau/FINANS