Aktier: Rekorder i brandvarmt aktiemarked

Det amerikanske aktiemarked lukkede på ny i rekordniveau for de ledende aktieindeks mandag.

S&P 500-indekset lukkede med et plus på knap 0,3 pct. i rekorden 2190,15. Det er tiende gang i år, at indekset lukker i rekord.

De tunge aktier i Dow Jones steg godt 0,3 pct. til rekorden 18.636,05, mens Nasdaq-papirerne sluttede dagen med en gevinst på 0,6 pct. i det højeste niveau nogensinde med 5262,02.

- Aktier er stadig brandvarme, og der er masser af efterspørgsel efter papirerne. Spørgsmålet er, hvordan man kan tjene penge i det nuværende lavrentemiljø, og det kan godt være, at aktierne er dyre, men de er det mindste onde af alle, siger markedschef Andrew Brenner fra National Alliance Capital Markets ifølge Bloomberg News.

Der var ellers småskidt nyt fra nøgletalsfronten. Erhvervstilliden i New York-regionen, målt ved Empire State Manufacturing-indekset, faldt til minus 4,21 i august fra 0,55 måneden før. Dermed udviklede tillidsindekset sig en hel del svagere end forudset af økonomerne, der havde estimeret et indeks på 2,0.

SYV UD AF TI UNDERSEGMENTER I PLUS

Syv af de ti sektorer i S&P 500-indekset lukkede mandag med gevinst. Bedst gik det råvareselskaberne, der steg 1,0 pct. på sektorbasis, og også energisegmentet lå med et plus på 0,6 pct. lunt i svinget efter stigninger i oliepriserne, mens de defensive selskaber i forsyningssektoren lå i bund med et fald på 1,6 pct.

Olieprisen fortsatte op med en stigning i WTI-olien på omkring 3 pct. og cementerede dermed en stigning på ca. 10 pct. siden torsdag, hvor Saudi-Arabiens energiminister noterede en fælles Opec-indsats for at støtte markedet.

Det støttede Chesapeake Energy, der samtidig kunne oplyse om en låneansøgning på 1 mia. dollar som et skridt til at refinansiere en del af selskabets gæld på samlet 9 mia. dollar. Aktien steg næsten 10 pct.

Også boreplatform-selskabet Transocean var blandt de store energivindere med en stigning på godt 5 pct., mens selskaber som ConocoPhillips, Kinder Morgan og Haliburton lukkede med gevinster på 1-2 pct.

I finanssektoren lå Citigroup i top. To store hedgefonde har købt væsentlige aktieposter i finanshuset i andet kvartal, hvilket pressede aktien 1,8 pct. op. Hele sektoren lukkede med et plus på knap 0,6 pct. i S&P.

EFTERSPURGT SVÆRINDUSTRI

Blandt de traditionelle sværindustri-selskaber var der en anbefaling af overvægt til aktien i US Steel fra JP Morgan. Finanshuset påpegede, at produktionskapaciteten i USA er faldet med 12 pct., mens importen fra Kina har reduceret udbuddet i USA med ekstra 6-7 pct. Stålkoncernen steg knap 6 pct.

De store it-virksomheder var også i vælten. Apple steg 1,2 pct., efter at Warren Buffets Berkshire Hathaway har øget sin ejerandel i Apple med omkring 50 pct. i løbet af andet kvartal.

Det smittede af på Cisco og Intel, der blev handel omkring 1 pct. højere ved lukketid, mens Amazon og Facebook modsat faldt 0,5 pct. og 0,8 pct.

Tirsdag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder overvejende med negative fortegn, mens de amerikanske futures samtidig falder godt 0,1 pct.

/ritzau/FINANS