Aktier: Rekord til Dow Jones men stort tab til teknologi-indeks

Det amerikanske aktiemarked lukkede uensartet i fredagens handel, hvor et af de ledende indeks noterede rekord, mens et af de andre faldt pænt tilbage.

Foto: iris. Fold sammen
Læs mere

Status for fredagens handel var, at S&P 500-indekset lukkede med et beskedent fald på 0,1 pct. til 2431,77. En del større var faldet for det teknologitunge Nasdaq-indeks, der faldt 1,8 pct. til 6207,92, hvorimod Dow Jones-indekset gik frem med 0,4 pct. til rekordhøje 21.271,97.

Mandag morgen ser der ud til at være negativ stemning omkring samtlige af de tre ledende aktieindeks, idet handlen med futures peger mod fald på 0,1-0,2 pct.

I forhold til fredagens udvikling var det blandt andet et fald på 3,9 pct. til iPhone-producenten Apple, der bidrog til det store tab for Nasdaq-indekset. Det var det største tab siden januar 2016 for it-giganten.

Også en række af de andre it-mastodonter noterede mærkbare tab, og eksempelvis Facebook faldt 3,3 pct., mens Alphabet, der er moderselskab for søgemaskinen Google, gik tilbage med 3,4 pct. Derudover noterede Microsoft og Amazon tab på henholdsvis 2,3 pct. og 3,2 pct.

- Alle disse aktier har ramt rekordniveauer på det seneste, så nu tager folk en pause, og vi ser pengene flyde ud af markedet, siger Doug DePietro, der er ansvarlig for handel hos Evercore ISI, ifølge Marketwatch.

- Der er intet i nyhederne, der tilsiger: "sælg de store it-aktier". Det er blot profithjemtagning - eller en rotation for at bruge et andet ord, fortsætter han.

It-sektoren var oveni negativt påvirket af en advarsel fra storbanken Goldman Sachs om, at højtflyvende it-aktier som blandt andet Facebook, Amazon, Apple, Microsoft og Alphabet, der har bidraget betydeligt til et længerevarende markedsmomentum, kan have overpræsteret.

Mens it-aktierne altså havde en skidt fredag, var det omvendte tilfældet for selskaber i eksempelvis finans- og energisegmentet.

Blandt andet steg Goldman Sachs og J.P. Morgan Chase samt olieselskaberne Exxon Mobil og Chrevron mellem 1,7 pct. og 2,4 pct.