Aktier: Rejsepapirer får comeback og banker hug

De ledende europæiske indeks stiger onsdag middag. Stigningerne kommer som følge af, at markedets aktører er blevet mere trygge ovenpå Tyrkiets nedskydning fa et russisk kampfly tirsdag.

Læs mere
Fold sammen

Især selskaber, der beskæftiger sig med rejser, nyder godt af den genvundne optimisme.

Mindre godt går det for de spanske bankaktier, efter at energiselskabet Abengoa er gået i betalingsstandsning.

DAX-indekset i Frankfurt stiger 1,4 pct., FTSE 100-indekset i London går 0,9 pct. frem, og CAC 40-indekset i Paris hæves med 1,3 pct. Det paneuropæiske Stoxx 600-indeks stiger med 1,2 pct. til 380,19.

Det er især Natos bestræbelser på at lette spændingerne mellem Rusland og Tyrkiet, der lader til at få markederne til at gå frem, efter at Nato har opfordret Rusland og Tyrkiet til at nedtrappe spændingerne og advaret imod, at en optrapning mellem de to lande kan gå ud over bestræbelserne om at komme den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat til livs.

- Indtil spændingerne for alvor står i lys lue, kan markedet håndtere den geopolitiske situation. Antagelsen er, at de store spillere ikke vil indlede en krig på baggrund af det (nedskydning af det et russiske kampfly, red.), så de bliver nødt til at rede trådene ud. Fokus skifter dermed atter engang til, at den amerikanske økonomi klarer sig godt, og det piller den sidste nervøsitet ud af markedet, siger Rosamunde Price, chefstrateg for Seven Investment Management i London, til Bloomberg News.

Udviklingen er især en god nyhed for de europæiske selskaber, der bedriver rejserelateret forretning.

I toppen af Stoxx 600 ligger det britiske rejseselskab Thomas Cook, der bliver hjulpet på vej af stor fremgang på det britiske marked, som har sikret selskabet et plus på 19 mio. pund i seneste regnskabsår.

Thomas Cook-aktien letter 9 pct. til 107,20 pence.

I den anden ende af det fælleseuropæiske indeks ligger blandt andet Banco Popular Espanol, der falder med 4,7 pct. til 3,23 euro. Faldet skyldes, at det spanske energiselskab Abengoas aktie onsdag er styrtdykket. Dykket kommer, efter at handlen med Abengoa-aktien blev genoptaget oven på en nyhed om, at energiselskabet er gået i betalingsstandsning.

Abengoa-aktien rasler 49,5 pct. ned til 0,46 euro, og også flere spanske banker er kommet i modvind af frygt for, at sektoren vil lide tab. Banco de Sabadell glider således med 4,1 pct. til 1,68 euro. Og Banco Santander daler med 3,2 pct. til 5,03 euro.

Selskabsspecefikke nyheder er der også fra den tyske detailhandelsgigant Metro, der hæves med 5,2 pct. til 30,50 euro på børsen i Frankfurt, efter at selskabet har overrasket investorerne med et øget udbytte.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk