Aktier: Rejse- og fritidsaktier terrorramt i surt marked

Terrorangrebene i Spanien ramte fredag rejserelaterede aktier som flyselskaber, rejsebureauer og hotelkæder. Der er i det brede europæiske aktieindeks, Stoxx 600, 19 undergrupper af aktier, og ingen af dem udviklede sig positivt fredag.

Terrorangrebene i Spanien ramte fredag rejserelaterede aktier som flyselskaber, rejsebureauer og hotelkæder. Der er i det brede europæiske aktieindeks, Stoxx 600, 19 undergrupper af aktier, og ingen af dem udviklede sig positivt fredag.

Næststørst var faldet i gruppen rejse- og fritidsaktier, der blev ramt af terroren i Spanien. Gruppen faldt 1,4 pct. Samlet set endte Stoxx 600-indekset med et fald på 0,7 pct.

Af rejserelaterede aktier faldt lavprisflyselskabet Ryanair med 2 pct., Intercontinental Hotels satte sig 1,5 pct., og krydstogtselskabet Carnival faldt 1,2 pct.

Det største fald blandt de 600 selskaber tilfaldt den hollandske tankterminalsoperatør Koninklijke Vopak, der faldt 8,9 pct. Det var det laveste niveau i et halvt år og straffen for et skuffende regnskab, vurderede analytikere over for Bloomberg News.

Det britiske medicinalselskab Hikma Pharmaceuticals faldt 5,6 pct. fredag efter torsdagens fald på 10,5 pct. Det fulgte, efter at virksomheden sænkede sine forventninger til 2017 torsdag i forbindelse med regnskabsaflæggelse.

Blandt de kun knap 70 aktier, der steg, var medicinalselskabet Stada Arzneimittel i bedst form. Aktien steg 12,7 pct. Selskabet er belejret af de to kapitalfonde Bain Capital og Cinven for 5,4 mia. euro. De to fonde nåede 63 pct. af aktiekapitalen fredag, og dermed ser belejringen ud til at ende med køb, og det sendte aktien op.

Irske Kingspan, der konkurrerer med blandt andet Rockwool på markedet for byggematerialer, var også i storform på børsen i Dublin fredag, efter at selskabet leverede pænt med sit regnskab for første halvår.

Trods valutamodvind løftede Kingspan sin omsætning med 19 pct. til 1,75 mia. euro. Tager man valutaudsving ud af ligningen, var fremgangen i salget på hele 21 pct. Driftsresultatet før renter og skat (EBIT) landede på 177,8 mio. pund, hvilket var en fremgang på 6 pct.

Kingspan-aktien steg med 9,9 pct. på børsen i Dublin.

På Europa-toplisten fandt man også de danske selskaber ISS, Vestas og GN med stigninger på 2-3 pct. Det gav dem alle en plads i top fem - kun overgået af Stada og Kingspan.

/ritzau/FINANS