Aktier: Reduceret renteforventning gav rekord i Dow og S&P

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktiekurser ramte rekordniveauer for såvel Dow Jones som S&P 500 fredag, efter at svage økonomiske data vurderedes at reducere sandsynligheden for flere renteforhøjelser i år.

Et fald i de finansielle aktier begrænsede dagens gevinster, selv om JPMorgan og flere andre storbanker leverede kvartalsresultater, der overgik Wall Streets forventninger.

S&P 500-indekset sluttede med en gevinst på 0,5 pct. i rekorden 2459,27. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede i rekord for tredje dag i træk efter en stigning på 0,4 pct. til 21.637,44. Nasdaq-indekset fortsatte også de gode takter og sluttede dagen med en stigning på 0,6 pct. til indeksværdien 6312,47.

Ugens afkast er dermed på 1 pct. for Dow Jones, 1,4 pct. for S&P og 2,6 pct. for Nasdaq.

Mandag morgen ligger de asiatiske markeder blandede. De amerikanske futures ligger samtidig med marginale udsving tæt på nul.

Fredagens stærkt imødesete data for kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne og dermed udgør en af Federal Reserves foretrukne inflationsindikatorer, viste en stigning på 0,1 pct. i juni i forhold til måneden før og på 1,7 pct. i forhold til juni sidste år.

Analytikerne havde ventet stigninger på henholdsvis 0,2 pct. og 1,7 pct.

Også detailsalget vendte den tunge ende nedad. Salget faldt 0,2 pct. på månedsbasis, mens økonomerne havde estimeret en stigningstakt på 0,1 pct.

Og selv om det svage bil- og benzinsalg fraregnes, var der en tilbagegang i detailsalget på 0,1 pct. mod analytikernes estimerede fremgang på 0,4 pct.

»Dataene peger på en fortsættelse af den forholdsvis imødekommende pengepolitik, som tydeligvis har tjent markedet godt i løbet af de sidste par år. Så for så vidt angår markedet, er det mere af det samme,« vurderer makrostrateg Lee Ferridge fra State Street Global Markets i Boston over for Reuters.

Forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan gav heller ikke anledning til øget optimisme, idet indekset for juli faldt til 93,1 fra 95,1 måneden før.

Analytikere havde ventet en tilbagegang til indeks 95,0.

Eneste positive data var industriproduktion, der med en stigning på 0,4 pct. i juni overgik økonomernes estimerede stigningstakt på 0,3 pct.

Svage data vendte underindeks rundt

Sandsynligheden for en renteforhøjelse i december faldt ifølge futuresmarkedet fredag til 48 pct. fra 55 pct. sent torsdag.

De rentefølsomme ejendomsaktier blev dagens topscorer med en sektorstigning på 1,1 pct., mens de ligeledes rentefølsomme - men med modsat fortegn - finansaktier lukkede i bunden af S&P-sektoropgørelsen.

Det var trods pæne regnskaber fra såvel JPMorgan, Wells Fargo og Citigroup, der alle slog analytikernes resultatforventninger.

Men investorerne havde ønsket at se endnu bedre resultater og høre flere positive udsagn om perspektiverne, og JPMorgan faldt 0,9 pct., mens aktierne i Citigroup sivede 0,4 pct., og Wells Fargo dykkede 1,1 pct.

»De sidste par uger har de finansielle aktier givet et stærkt afkast. Det er bare lidt udsalg efter regnskaberne, men efterfølgende er der efterspørgsel igen på grund af det gode kvartal,« mener investeringsrådgiver Peter Tuz fra Chase i Virginia ifølge Reuters.

/ritzau/FINANS