Aktier reagerer negativt på udsigt til demokratisk sejr: »Teknologi rammes særligt hårdt«

Aktierne på det amerikanske formarked falder, efter Demokraterne ser ud til at vinde et snævert flertal i Senatet ved tirsdagens valg i Georgia. Eksperter vurderer, at de store techgiganter kan blive hårdt ramt.

Techgiganterne havde et forrygende 2020 på aktiemarkedet, men en sejr til Demokraterne i Georgia kan ifølge eksperter betyde yderligere regulering og sværere tider forude. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiemarkederne jubler ikke ligefrem over den sandsynlige udsigt til en dobbeltsejr for Demokraterne ved senatsvalget i Georgia.

Det teknologitunge Nasdaq-indeks falder med omkring to procent i formarkedet, mens S&P 500 falder med 0,5 procent. Og det skyldes ifølge investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen, at udsigten til et smalt demokratisk flertal i Senatet kan blive hårdt for de helt store spillere på indekset.

»Der er en frygt for, at Demokraterne i højere grad vil forsøge at regulere techgiganterne. Og derfor ser vi særligt Nasdaq reagere negativt på nyhederne fra Georgia,« siger han.

Den analyse deles af Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

»Ender vi i den situation, at Demokraterne får den afgørende stemme i begge Kongressens kamre, så åbner det op for flere politiske muligheder for Biden. Det giver mulighed for skattestigninger til erhvervslivet og mere regulering, som kan ramme teknologisektoren særligt hårdt,« siger han og peger på, at også sundhedssektoren kan blive ramt.

Vækst til value

I nat blev der afholdt valg om Georgias to sæder i Senatet. De resterende 98 sæder i Senatet er allerede fordelt, og lige nu er stillingen 50-48 i Republikanernes favør. Derfor er opmærksomheden nu rettet mod Georgia.

Hvis Demokraterne vinder begge pladser, vil fordelingen i Senatet således være 50-50, men her vil vicepræsidenten, Kamala Harris, få den afgørende stemme ved stemmelighed. Og dermed vil Demokraterne få det smallest mulige flertal.

Frederik Engholm forventer, at et demokratisk flertal vil komme til at betyde en mere ekspansiv finanspolitik, hvilket kan komme til at udmønte sig i større hjælpepakker for at holde økonomien kørende.

Og det vil ifølge Lars Skovgaard Andersen give et tilbageslag til blandt andet vækstaktier, som ellers var utroligt populære i 2020.

»Et demokratisk flertal vil være positivt for cykliske aktier, grønne aktier og negativt for sorte aktier. Der er samtidig en mulighed for, at udsigten til større hjælpepakker vil føre til en fornyet rotation fra vækst- til valueaktier,« siger investeringsstrategen.

Valueaktier leverede i 2020 det dårligste afkast i 200 år, mens vækstselskaberne, herunder techgiganterne, i høj grad drev den positive udvikling på aktiemarkedet under coronakrisen.

Tæt løb

Det amerikanske nyhedsbureau Associated Press har allerede erklæret den ene demokratiske kandidat Raphael Warnock som vinder i valget mod Kelly Loeffler.

Dermed mangler Demokraterne kun ét sæde i Senatet for at få det flertal, Joe Biden har brug for, hvis han skal gennemføre sin politik. Og som stemmerne fordeler sig lige nu, er det ikke usandsynligt. Den anden demokratiske kandidat, Joe Ossoff, fører nemlig snævert over David Perdue med 98 procent af stemmerne talt op.

Det forventes, at den sidste vinder bliver kaldt af de amerikanske nyhedsbureauer i løbet af eftermiddagen. På grund af det tætte løb, kan det dog blive nødvendigt med en omtælling af stemmerne.

Du kan følge Berlingskes livedækning af det afgørende valg lige her.