Aktier: Ratepres tvinger Mærsk og C20 Cap i minus

En usund cocktail af svage fragtrater og en kinesisk eksport på tilbagetog sætter pres på A.P. Møller-Mærsk i mandagens aktiehandel, hvilket bremser den seneste uges aktiefest i det danske C20 Cap-indeks.

Læs mere
Fold sammen

Ved middagstid ligger det toneangivende eliteindeks i et svagt minus på 0,2 pct. i 1028,63, og dermed skal stemningen vende i løbet af eftermiddagen, hvis det skal blive til lukkerekord nummer 28 i 2015.

Tidligt mandag har der været et sæt svage eksporttal fra verdens folkerigeste land, Kina, hvor eksporten i marts overraskende faldt med 14,6 pct. mod en ventet fremgang på 8,2 pct.

Det er umiddelbart en lidt skidt nyhed for A.P. Møller-Mærsks containerrederi, Maersk Line, da mængden af gods, der skal fragtes, dermed ser ud til at være faldende.


De svage eksporttal hænger dog meget godt sammen med, at prisen for at få fragtet en container fra Asien til Nordeuropa, i øjeblikket er på et historisk lavt niveau.


- De svage kinesiske tal betyder selvfølgelig noget, men den væsentligste grund, tror jeg, er, at vi har set markant faldende rater gennem det seneste stykke tid. Det er med til at presse aktien, selvom vi faktisk ser en stigende oliepris mandag, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

Mærsk A-aktien dykker 2,5 pct. til 13.950 kr. ved middagstid mandag, mens Mærsk B-aktien falder 2,8 pct. til 14.360 kr.


I toppen af indekset er der for en sjælden gangs skyld plads til Jyske Bank, men der er ikke nogen bagvedliggende nyheder til at forklare stigningen, ud over at Silkeborg-banken har været den dårligst præsterende aktie i C20-regi i 2015, hvor der ellers generelt set har været meget fart på i opadgående retning.


Jyske Bank-aktien stiger ved middagstid 2,5 pct. til 315,80 kr. Lige efter følger Coloplast, der dermed fortsætter de seneste dages optur. Medico-aktien stiger 2,3 pct. til 570,50 kr. og har kurs mod lukkerekord.


Tæt på toppen finder man også GN Store Nord og William Demant, der har fået løftet anbefalingen hos det amerikanske finanshus Jefferies. GN har nu anbefalingen "køb" mod tidligere "underperform", mens anbefalingen af William Demant er blevet løftet til "hold" fra "underperform".


GN stiger 1 pct. til 147,40 kr., mens William Demant handles i 584 kr. efter at være steget 1,2 pct. i mandagens handel.


Der har også været nyt fra telekoncernen TDC, der i en lidt kryptisk meddelelse har oplyst, at det overvejer at sælge forretningsdelen TDC Hosting som led i en strategisk gennemgang af området. TDC Hosting havde sidste år en omsætning på 465 mio. kr. Det ser dog ikke ud til at påvirke TDC synderligt i mandagens handel, hvor teleaktien falder 0,3 pct. til 51,80 kr.


Forsikringsselskabet Tryg er også i fokus mandag, efter at det norske finanshus ABG Sundal Collier har løftet sit kursmål for forsikringsaktien til 715 kr. fra 632 kr. Anbefalingen af Tryg er dog fortsat i negativt terræn med "sælg". Tryg-aktien falder ved middagstid 0,7 pct. til 833 kr.


Der har også været analytikerfokus på smykkekoncernen Pandora, der har fået sænket anbefalingen hos Jyske Bank til "køb" fra "stærkt køb". Smykkeaktien stiger dog alligevel beskedne 0,1 pct. til 670,50 kr.


For at finde de lidt større bevægelser i enkeltaktier skal man lidt uden for C20 Cap-indekset. I Sønderjylland er der medvind til Sydbank-aktien, efter at banken sent fredag meddelte, at det starter et aktietilbagekøbsprogram på 500 mio. kr.

- Det kører aktien selvfølgelig op på. Jeg tror dog ikke kun, at det er selve aktietilbagekøbsprogrammet, men i høj grad den tillidserklæring, der ligger i, at man nu mener, at kapitalgrundlaget er på plads, og at banken nu er villig til at gå ud og understøtte aktien, vurderer Otto Friedrichsen fra Formuepleje.


Aabenraa-banken har mandag også medvind af, at Danske Bank oven på nyheden om tilbagekøbsprogrammet har løftet kursmålet for bankaktien til 270 kr. fra 220 kr., mens anbefalingen "køb" gentages.


Sydbank-aktien stiger 5 pct. til 242,10 kr.


/ritzau/FINANS