Aktier: Rabat på aktiesalg trykker SAS - C20 Cap går under 1000

Der er blæst retræte på det danske aktiemarked torsdag, hvor eliteaktierne er under pres, og SAS daler, efter at den svenske og norske stat har solgt et stort bundt aktier med rabat.

Foto: LUCAS JACKSON. Arkivfoto: New York Stock Exchange.
Læs mere
Fold sammen

Siden dansk børslukketid onsdag har det amerikanske marked - målt på det brede S&P 500-indeks - ligget tæt på fladt, men oven på tallene fra Kina faldt futures med omkring 0,6 pct., og stemningen i Asien har også været negativ.
Den kinesiske eksport faldt 5,6 pct. i september i forhold til et år tidligere, og det var en markant negativ overraskelse, da økonomer adspurgt af Bloomberg News havde ventet en stigning på 2,5 pct.

Det danske eliteindeks, C20 Cap, er åbnet 1 pct. lavere i 996,34. Sidste gang, indekset var under niveau 1000, var den 30. september, og indekset er ikke lukket under 1000 siden den 7. juli.
Hos SAS er der fundet nye ejere til i alt 23 mio. aktier udbudt af den svenske og norske stat. Prisen blev 15,50 svenske kr., svarende til en rabat på 5,5 pct. i forhold til den svenske notering, og det lægger pres på aktien.
SAS er åbnet netop 5,5 pct. lavere i 12 kr. i København. Det bringer det samlede tab op på 39,7 pct. i år.

Den svenske stat meldte dog om "stærk efterspørgsel," og regeringerne i Sverige og Norge øgede torsdag morgen derfor udbuddet af aktier i SAS med ekstra 4 mio. aktier fra oprindeligt 19 mio. aktier.

Med de ekstra aktier sælger de to lande samlet set 6,97 pct. af den samlede aktiekapital i luftfartsselskabet.

NOVO SÆNKET

Blandt C20-aktierne falder A.P. Møller-Mærsk mest med 1,4 pct. til 9150 kr. målt på A-aktien.
Olieprisen er faldet til under 50 dollar per tønde målt på den amerikanske referenceolie, WTI, efter at der er opstået tvivl om, hvorvidt Rusland reelt ønsker at indgå en aftale om at begrænse produktionen.

Der trykkes også luft ud af Novo-aktien, der har fået sænket kursmålet hos det amerikanske finanshus Jefferies til 285 kr. fra 315 kr. Anbefalingen er fortsat ”hold”, viser data fra Bloomberg News.
Novo falder med 1,3 pct. til 263,90 kr., og aktien er samlet dykket næsten 28 pct., siden ledelsen i forbindelse med halvårsregnskabet den 5. august varslede prispres i USA i 2017 på grund af en skærpet konkurrencesituation.

Nedturen har desuden haft rod i forventninger om, at Demokraternes præsidentkandidat Hillary Clinton ender med at vinde præsidentvalget. Netop Clinton har varslet, at hun vil skærpe kampen mod høje medicinpriser.

NORDEA OG DANSKE BANK I SAMARBEJDE
Blandt bankerne har de to største aktører herhjemme, Nordea og Danske Bank, fundet sammen, idet Nordea nu forlader betalingssamarbejdet Swipp og tilslutter sig Danske Banks Mobilepay.

Danske Bank falder 0,7 pct. til 197,80 kr., og Nordea falder 1 pct. til 67,45 kr.

Nets, der dermed vil tabe en smule forretning, falder med 2,4 pct. til 131,80 kr.
Carlsberg, der er kommet i kridthuset hos det britiske finanshus Liberum Capital, falder 0,5 pct. til 607,50 kr. Liberum har sat Carlsberg-aktien på sin favoritliste over købsværdige aktier, skriver Bloomberg News.

Anbefalingen er "køb", og kursmålet er 713 kr.
G4S-aktien har fået rygklap af Royal Bank of Canada, der har løftet anbefalingen af aktien til ”outperform” fra ”sector perform”. Kursmålet er samtidig hævet til 21,40 kr. fra 14,73 kr.
G4S stiger med 1,9 pct. til 19,68 kr.