Aktier: Råvarestigning og dollar svækkelse trak Wall Street op

De amerikanske aktiemarkeder vendte onsdag adskillige dages negative trend.

Læs mere
Fold sammen

Kraftige prisstigninger i olie- og råvaremarkederne foranlediget af en markant svækkelse af den amerikanske dollar trak såvel energi- og råvareaktierne som de eksportorienterede aktier op.

Onsdag sluttede S&P 500-indekset med en stigning på 0,5 pct. til 1912,53. De tunge aktier i Dow Jones, hvor de store olieselskaber vejer tungt, øgede 1,1 pct. til 16.336,66, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset til gengæld dykkede 0,3 pct. til 4504,24.

Stigningerne kom dog ikke på baggrund af fornyet optimisme over den amerikanske økonomi - snarere tværtimod.

- Bekymringer for en amerikansk recession har skubbet dollaren ned, og måske også taget Federal Reserves (den amerikanske centralbanks, red.) renteforhøjelser af bordet. På grund af det - kombineret med Opec-nyheder og olieprisstigninger - ser vi nye dags-højder. Det hele handler om olie i dag i aktiemarkedet, siger chefstrateg John Canally fra LPL Financial Corp. i Boston til Bloomberg News.

Torsdag morgen ved firetiden fortsætter den positive tendens, og de amerikanske aktiefutures handles med stigninger på 0,6-0,7 pct.

Fra nøgletalsfronten var der skuffende data fra de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren, ISM non-manufacturing. Indekset faldt i januar til 53,5 fra 55,8 måneden før og mod et forudset fald til indeks 55,1.

Til gengæld var der en stigning på 205.000 job i januar ifølge ADP's beskæftigelsesrapport over det private amerikanske arbejdsmarked. Økonomerne havde kun ventet en stigning på 195.000 job.

Energiproducenterne var i centrum efter en vending i oliemarkedet, hvor en tønde olie efter et indledende fald pludselig steg op mod 10 pct. Sværvægtere som Exxon og Chevron steg efterfølgende omkring 4 pct. hver.

Råstof-producenterne var også stærkt efterspurgte i takt med massive stigninger i råvarepriserne og den svagere dollar. Newmont Mining Corp og Freeport-McMoRan Inc. steg begge over 10 pct.

Bilgiganten General Motors leverede den bedste profitmargin i koncernens 107 år lange historie. Selve bundlinjen viste et plus på 9,7 mia. dollar for hele året, og fjerde kvartal isoleret viste et resultat på 1,39 dollar per aktie mod de ventede 1,20 dollar per aktie. Alligevel faldt aktien 2,5 pct.

Medicinalkoncernen Merck kom igennem årets sidste kvartal med en bedre indtjening end forudset. Salget af diabetespillen Januvia skuffede dog en del, og med en lettere skuffende prognose for 2016, var baggrunden for et kursfald på 0,7 pct. lagt.

En af dagens helt store tabere var fastfoodkæden Chipotle Mexican Grill, der sent tirsdag fremlagde regnskab for den sværeste periode i selskabets historie. Fødevareskandaler med fund af kolibakterier i adskillige af kædens restauranter har ramt salget hårdt, og indtjeningen faldt 44 pct. til et overskud på 67,9 mio. dollar i kvartalet. 2016-prognosen lå samtidig under forventningerne, og aktien faldt 2,9 pct.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk