Aktier: Råvareselskaber trak ned på røde markeder

De europæiske aktiebørser tabte tirsdag yderligere terræn, da en negativ stemning blæste ind fra øst.

Investorerne vågnede nemlig op til faldende asiatiske aktiemarkeder som følge af kinesiske nøgletal, hvor et markant dyk i eksporten og et stort fald i importen overraskede økonomerne.

I Storbritannien faldt FTSE 100-indekset 0,9 pct. Det samme gjorde franske CAC 40 og det tyske DAX-indeks.

- Med den seneste bedring på aktiemarkederne var der kommet en tro på, at vi var uden for fare. De kinesiske handelstal er en påmindelse om, at vejen frem er usikker, siger strateg Ralf Zimmermann fra Bankhaus Lampe til Bloomberg News.

Den dårlige stemning hang ved resten af dagen og blev cementeret af en svækket oliepris samt dystre udmeldinger fra IMF's vicedirektør om, at den globale økonomi står ved en skrøbelig korsvej.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks drattede 1,0 pct. Indtil denne uges fald havde indekset ellers genvundet omkring 13 pct. siden lavpunktet 11. februar, skriver Bloomberg News.

Samtlige brancheindeks landede i minus. Værst gik det med råvareselskaberne, der også dominerede listen over mest faldende aktier.

Det gjaldt blandt andet det italienske olieserviceselskab Saipem, der raslede ned med 14,3 pct., efter at kilder fortalte, at selskabets aktier bliver solgt til rabatpriser. Kun mineselskaberne Glencore og Anglo American faldt mere blandt Europas eliteaktier - med henholdsvis 18,2 pct. og 15,2 pct.

Modsat havde den britiske luksusvarekoncern Burberry en god dag på børsen i London og toppede Stoxx 600-indekset med en stigning på 6,6 pct.

Burberry har bedt finanshuset Robey Warshaw, der rådgiver den ternede koncern, om hjælp til at modstå et eventuelt bud, efter at en ukendt investor har opbygget en ejerandel på omkring 5 pct. i koncernen, skriver Financial Times ifølge Bloomberg. Burberry skulle have spurgt storbanken HSBC, om den kunne identificere kunden - men banken skulle have afvist at hjælpe.