Aktier: Råvareselskaber og bilfirmaer fører an i europæisk fald

Råvareselskaber og bilproducenter fører an i anselige fald på de europæiske aktiemarkeder.

Læs mere
Fold sammen

Tirsdag lidt over middag ligger det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks 1,8 pct. lavere, mens de toneangivende børser i Frankfurt, London og Paris daler med mellem 1,4 og 2,3 pct., efter at de amerikanske børser mandag lukkede med drop, og siden gled også de asiatiske indeks.

Især det tyske DAX-indeks er ramt af fald oven på skuffende nøgletal fra Europas vækstmotor. De tyske fabriksordrer faldt med 1,2 pct. i februar sammenlignet med januar. Og det var en stor overraskelse for økonomerne, der ifølge estimater indsamlet af Bloomberg havde ventet en fremgang på 0,3 pct.

- Forventningerne om en afmatning er blevet bekræftet. Der har ikke været den store risikolyst siden Den Europæiske Centralbanks seneste møde, og investorernes tillid er stadig ikke vent tilbage, siger Guillermo Hernandez Sampere, der er chefhandler i MPPM, til Bloomberg News.

Ser man på Stoxx 600's underindeks trækker især bil- og råvaresektorerne ned. Bilsektoren falder som helhed med 3,4 pct., mens råvaresektoren ligger i et minus på 3,6 pct.

Råvare- og mineselskaberne er presset som følge af, at olieprisen igen er begyndt at glide. De seneste dage har Nordsøolie ligget under 40 dollar per tønde igen.

Selskabsspecifikt sælger investorerne ud af deres papirer i Tyssenkrupp, efter at den brasilianske minegigant Vale har bekræftet, at den tyske stålproducent køber Vales andel i et brasiliansk joint venture. Tyssenkrupp-aktien sænkes med 5,4 pct. til 18,03 euro.

Blandt bilproducenterne er især franske Peugeot ramt, efter at selskabet har meldt ud, at det forudser, at udgifterne kommer til at trække indtjeningen ned i de kommende år. Peugeot-aktien falder med 5,4 pct. til 13,88 euro.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk