Aktier: Råvareselskaber daler efter kinesisk skuffelse

De europæiske aktiebørser taber tirsdag terræn, efter at en negativ stemning er blæst ind fra øst.

Investorerne vågnede nemlig op til faldende asiatiske aktiemarkeder som følge af kinesiske nøgletal, hvor et markant dyk i eksporten og et stort fald i importen overraskede økonomerne.

I London falder FTSE 100-indekset 0,8 pct. ved middagstid, tyske Dax ligger 1,2 pct. lavere, mens franske CAC 40 daler med 1,4 pct. Til sammenligning lukkede de europæiske indeks mandag 0,3-0,5 pct. lavere.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks falder tirsdag middag med 1,1 pct. Indtil denne uges fald havde indekset ellers genvundet omkring 13 pct. siden lavpunktet 11. februar, skriver Bloomberg News.

Samtlige brancheindeks ligger i minus. Værst står det til med råvareselskaberne, der også kan skele til en let faldende oliepris. Efter seks dage med stigninger dumper prisen på en tønde Nordsøolie med 0,3 pct. til 40,73 dollar.

- Med den seneste bedring på aktiemarkederne var der kommet en tro på, at vi var uden for fare. De kinesiske handelstal er en påmindelse om, at vejen frem er usikker, siger strateg Ralf Zimmermann fra Bankhaus Lampe til Bloomberg News.

Den britiske luksusvarekoncern Burberry har til gengæld en god dag på børsen og lægger sig i spidsen af Stoxx 600-indekset med en stigning på 5,0 pct.

Burberry har bedt finanshuset Robey Warshaw, der rådgiver den ternede koncern, om hjælp til at modstå et eventuelt bud, efter at en ukendt investor har opbygget en ejerandel på omkring 5 pct. i koncernen, skriver Financial Times ifølge Bloomberg.

Burberry skulle have spurgt storbanken HSBC, om den kunne identificere kunden - men banken skulle have afvist at hjælpe.

Også den britiske supermarkedskæde Tesco stiger i dagens handel. Det sker på baggrund af en rapport fra analysehuset Kantar Worldpanel, der viser, at salget af købmandsvarer steg 0,5 pct. i Storbritannien i løbet af 12 uger frem mod udgangen af februar. Det er den hurtigste stigning siden oktober sidste år, skriver Bloomberg.

Tesco oplevede godt nok et fald i salget i februar på 0,8 pct., men det er dog en del bedre end faldet på 1,6 pct. måneden før. Det kan tyde på, at kæden er på vej tilbage på sporet, lyder det i rapporten. Aktien stiger med 2,2 pct.

/ritzau/FINANS

 

Rikke Marie Dahl +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk