Aktier: Råvarerally ramte kontinentet

De europæiske aktiemarkeder lyste grønt onsdag, hvor investorerne handlede aktierne lystigt op på tværs af lande og sektorer.

 

Der var især lettelse at mærke over stigninger i priser på råvarer som olie, kobber og bly som følge af kinesiske tegn på mere stimulus. Det sendte råvaresektoren klart til tops i et Stoxx 600-indeks, der samlet steg 2,7 pct. til 366,45.

Især nogle af de aktier, der har lidt hårdt under de seneste måneders pres på råvarepriser, er i investorernes søgelys. Det tæller blandt andre stålgiganten Arcelormittal, der steg 10,7 pct., men alligevel er mere end halveret siden nytår. Olieselskabet Tullow var næstbedst i Stoxx 600 med et plus på 10,4 pct., men er stadig også faldet over 50 pct. i årets løb.

- Den store genrejsning i nogle olie- og råvareaktier giver brændsel til stigningerne i dag, og folk køber de aktier, der har haltet efter i år. Det er normalt, at markedet stiger dagen før juleferien, når volumenerne er meget tynde, så man kan nemt flytte markedet, siger aktiehandler Benno Galliker fra Luzerner Kantonalbank til Bloomberg News.

Som sektor lå råvareaktierne hele 6,4 pct. højere, mens olie- og gasindekset steg 4,8 pct., og papirer som Anglo American, Glencore og BHP Billiton, alle aktive på råvareområdet, var også med i toppen.

I det hele taget var der meget få selskabsspecifikke nyheder i spil onsdag, og det gjaldt også den røde ende af Stoxx 600-indekset. Ingen aktier faldt mere end 0,8 pct., omend der i løbet af dagen var lidt pres på årets højdespringere, herunder aktier som Moneysupermarket.com, Betfair og Fingerprint Cards.