Aktier: Råvarefald presser FLSmidth og Mærsk

Olieprisen trækker onsdag en række øvrige råvarer med sig i faldet, og det sætter sit præg på aktiemarkederne, hvor FLSmidth og de to Mærsk-aktier ligger i bund herhjemme.

Læs mere
Fold sammen

Olieprisen trækker onsdag en række øvrige råvarer med sig i faldet, og det sætter sit præg på aktiemarkederne, hvor FLSmidth og de to Mærsk-aktier ligger i bund herhjemme.

Efter en meget negativ start på handelsdagen er stemningen rundt om i Europa dog blevet lidt mere positiv, efter at industriproduktionen i euroområdet viste en bedre udvikling end ventet i november. C20 Cap-indekset ligger 0,5 pct. lavere i 814,8 ved 11.30-tiden.

- Råvarerne har sat pres på markederne fra morgenstunden, men den nervøsitet er aftaget klart i løbet af formiddagen, siger Mads Zink, der er chefhandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

- Det er en kombination af nøgletal fra Europa og måske en overreaktion fra morgenstunden på råvareudsvingene. Vi har set store udsving i råvarepriserne længe, og det var måske en smule overgjort, så meget de satte sig, tilføjer han.

FLSmidth ligger dog fortsat nederst i C20 Cap-indekset med et fald på 3,6 pct. til 266,60 kr. Også de to Mærsk-aktier bliver ramt af uroen på de internationale råvaremarkeder, der nu afspejler de faldende oliepriser gennem en generelt vigende tendens i prissætningen.

Det rammer bredt i råvarepriserne, hvor blandt andet kobber onsdag er blevet sendt ned til det laveste niveau i mere end seks år.

Mærsks B-aktie falder 1,7 pct. til 12.490 kr., mens A-aktien falder 1,9 pct. til 12.303 kr.

Øverst i eliteindekset ligger til gengæld Carlsberg, der ellers også har været ramt af den faldende oliepris, der påvirker den russiske valuta, rublen, og dermed Carlsbergs indtjening på det vigtige russiske marked. Men onsdag er det helt anderledes positive toner, der omgærder bryggeriet.

Finanshuset Barclays har løftet sin anbefaling af aktien til "overvægt" fra den neutrale anbefaling "ligevægt", rapporterer Bloomberg News. Samtidig støtter det aktien, at EU ifølge Wall Street Journal har overvejelser om at lempe sanktionerne mod Rusland.

EU kunne lempe på unionens sanktioner mod Rusland og vende tilbage til et bedre udenrigspolitisk forhold, hvis regeringen i Moskva aktivt bidrager til at gøre en ende på konflikten i Ukraine. Det fremgår ifølge avisen af et diskussionsdokument fra EU, der dog understreger, at det ikke er muligt at vende tilbage til business-as-usual med Rusland.

Carlsberg-aktien stiger 1,5 pct. til 484,70 kr.

Omtumlede Bang & Olufsen skal ikke forvente at blive solgt, som det ser ud nu. Det er, hvad en håndfuld analytikere vurderer over for Dagbladet Børsen onsdag morgen.

- Jeg tror ikke, at det er realistisk. Hvis selskabet var så attraktivt, var det nok sket. B&O har en markedsværdi på blot 1,5 mia. kr., så det har længe været billigt at købe sig ind i virksomheden, udtaler Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank, til avisen.

B&O falder 3,6 pct. til 32,6 kr.

Nordjyske Bank venter i løbet af onsdagen at offentliggøre købstilbuddet på Nørresundby Bank. Nordjyske Banks aktionærer godkendte tirsdag den kapitaludvidelse, der er foreslået i forbindelse med den planlagte overtagelse. For 2014 venter Nordjyske Bank i øvrigt at udbetale et udbytte på 3 kr. per aktie.

Nordjyske ligger 0,5 pct. lavere i 103 kr.

Sanistål sælger sin bilindretningsafdeling til svenske Lifco. Ifølge en meddelelse på Lifcos hjemmeside gør opkøbet af Saniståls division, der producerer interiør til servicebiler, Lifco til den førende spiller på området i Danmark.

Saniståls bilindretningsafdeling havde i 2014 et salg på omkring 25 mio. kr., skriver Lifco i en pressemeddelelse.

Der er ikke oplyst nogen købssum for handlen.

Sanistål-aktien er ikke handlet tirsdag