Aktier: Råvareaktier trækker op i grønt marked

BHP Billiton. Fold sammen
Læs mere
Foto: © David Gray / Reuters

Der er overvejende positiv stemning på de europæiske børser fredag, hvor særligt råvareaktierne er i hopla efter en stigning i flere metalpriser.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks ligger 0,4 pct. højere, og der er fremgang på alle de store børser på kontinentet.

I toppen finder man blandt andet minegiganter som australske BHP Billiton og chilenske Antofagasta, efter at prisen på kobber og aluminium har nået det højeste niveau i flere år, hvilket ifølge Reuters hænger sammen med tegn på stigende efterspørgsel i Kina. Aktierne stiger 2-3 pct.

Flere af leverandørerne til minebranchen nyder også godt af de stigende priser. Det gælder blandt andet svenske Sandvik, finske Metso og danske FLSmidth, hvis aktier lægger 2-3 pct. på kursen i fredagens handel.

Fredagens største stigning tilfalder britiske Provident Financial, der beskæftiger sig med boligfinansiering, som får et comeback efter en rædderlig tirsdag, hvor to tredjedele af markedsværdien gik op i røg.

Selskabet meddelte tirsdag, at det nu venter et tab på 80-120 mio. pund mod et tidligere overskud på 60 mio. pund. Derudover blev udbyttet droppet, og direktøren gik af.

Provident Financial har fredag annonceret ansættelsen af en ny chef for selskabets kreditafdeling, og det er ifølge finanshuset Numis det første skridt mod en mere normal situation, skriver Bloomberg News.

Aktien lå mandag i 1745 pence, røg tirsdag helt ned i 589,50 pence, men har de seneste dage vundet lidt tilbage og ligger fredag i 899,50 pence efter dagens stigning på 20,3 pct.

/ritzau/FINANS