Aktier: Råvareaktier i top og banker i bund

Den generelle tendens på aktiemarkederne verden over i julehelligdagene er stilhed og små bevægelser, og det er også tilfældet i Europa onsdag. Mineselskaber ligger i top, og banker ligger i bund.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: © David Gray / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Generelt ligger det brede europæiske indeks - Stoxx 600 - marginalt højere, da indekset onsdag først på eftermiddagen stiger 0,2 pct. til indeks 361,15. Den største stigning ses i råvareaktierne, da indekset for mineaktier stiger 2,8 pct.

De syv største stigninger skal findes i mineselskaber. Mest stiger BHP Billiton, der ligger 4 pct. højere, fulgt af Fresnillo, der stiger 3,7 pct., og Anglo American, som stiger 3,4 pct.

Generelt er der gode priser på mineselskabernes produkter. Alt fra kul over jernmalm til zink er steget i år. De største mineselskaber - som BHP Billiton, Vale og Rio Tinto - ventes ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News at øge indtjeningen i andet halvår i år til det højeste niveau i to år, og indtjeningen ventes at ligge 40 pct. højere end i første halvår.

Analytikerne venter, at indtjeningen også vil blive øget næste år.

ITALIENSKE BANKER BUNDER

I bunden af Stoxx 600 ligger banker fra Italien. Banca Populare di Milano og Banco Populare SC falder små 3 pct.

Det er fortsat bekymring for sundhedstilstanden i støvlelandets banker, der tynger og til en vis grad smitter af på sektoren, og også andre europæiske banker ligger i bund onsdag.

For Italien specifikt bekymrer det, at der endnu ikke er fundet en løsning på refinansieringen af landets ældste bank - Banca Monte dei Paschi di Siena.

ECB vurderer, at banken behøver omkring 8,8 mia. euro for at polstre balancen og gøre den i stand til at modstå eventuelle lånetab.