Aktier: Råvare- og energiselskaberne trækker markederne

De europæiske aktiemarkeder stiger, efter at råvare- og energiselskaberne får et comeback onsdag middag.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks går 1,1 pct. frem, ligesom de toneangivende markeder i Frankfurt, London og Paris hæves med mellem 0,8 og 1,3 pct.

Mineaktierne oplever ifølge Bloomberg News et løft fra det laveste niveau i 12 år. Anglo American og Rio Tinto stiger eksempelvis med henholdsvis 1,8 og 4,3 pct. Også selskaber inden for energisektoren har fremgang med de største stigninger i tre uger oven på ni dage med fald. Tullow Oil går eksempelvis frem med 8,9 pct.

Det er overraskende positive eksporttal fra Kina, der sammen med en stigning i olieprisen, lader til at give de europæiske råvare- og energiselskaber vind i aktiesejlene.

- Markedet har indpriset en hård landing fra Kina, og med de seneste handelsdata og centralbankens indsats for at afstive valutaen lader de bekymringer til at have været overdrevne. Nu ser vi sandsynligvis markedet gå den anden retning. De aktier, der har fået flest hug, er energirelaterede. Derfor giver det mening, at det også er dem, som rebounder mest, siger Allan von Mehren, der er chefanalytiker i Danske Bank, til Bloomberg News.

Målt i den kinesiske valuta, yuan, steg eksporten i Riget i midten med 2,3 pct. i december efter et fald på 3,7 pct. i november. Analytikerne havde ifølge data indsamlet af Bloomberg ellers ventet et fald i eksporten på 4,1 pct. Samtidig koster en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, onsdag eftermiddag 31,52 dollar per tønde, hvilket svarer til en stigning på 2,1 pct. i forhold til tirsdagens pris.

Selskabsspecifikt er der nyt fra den italienske banksektor, efter at Banco Popolare og Banca Popolare di Milano ifølge Financial Times er i færd med at drøfte en fusion. Det sender aktierne i de to banker til vejrs i onsdagens handel på børsen i Milano.

Banco Popolare stiger med 5,2 pct., mens Banca Popolare di Milano løftes 4,5 pct. Også de øvrige italienske banker påvirkes positivt af rygterne. Banca Popolare dell' Emilia Romagna stiger med 4,3 pct., mens Banca Monte dei Paschi di Siena løftes 4,6 pct.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk