Aktier: Råddent Apple-regnskab kan fordærve Wall Street

Et råddent æble kan fordærve hele æbletærten. Det lader til være den uheldige opskrift forud for åbningen af de amerikanske aktieindeks onsdag.

Foto: SHAWN THEW.
Læs mere
Fold sammen

Ser man på futures, peger de i hvert fald mod dyk på 0,4-0,7 pct. for de toneangivende indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones. Og det er verdens mest værdifulde selskab, teknologigiganten Apple, der er den dårlige ingrediens.

Godt nok gjorde Apple det bedre end ventet i koncernens forskudte første kvartal. Men forventningerne til indeværende kvartal skuffede, og frygten for, at gassen er ved at gå af vækstballonen, er tiltagende.

Apples overskud løb op i 3,28 dollar per aktie, hvor analytikernes forventninger lød på et overskud på 3,22 dollar per aktie, ifølge data indsamlet af Bloomberg News. Apple meddeler samtidig, at det forventer, at salget i andet kvartal vil falde for første gang i 13 år.

I det amerikanske formarked sænkes Apple-aktien med 3,7 pct. og er med til at trække det samlede billede ned.

På selskabssiden er der også nyt fra United Technologies, der blandt andet producerer flymotorer, rulletrapper og elevatorer. Konglomeratet fik i fjerde kvartal 2015 et justeret resultat per aktie på 1,53 dollar mod forventede 1,52 dollar blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

United Technologies aktie dropper 0,8 pct. i formarkedet.

Dårligt nyt er der også fra flyproducenten Boeing. Indtjeningen overgik godt nok forventningerne i fjerde kvartal, men en skuffende prognose for 2016, får alligevel aktien til at dale.

Forventningerne til 2016 om et resultat per aktie på 8,15-8,35 dollar målt på kerneaktiviteterne ligger da også et godt stykke fra konsensus om et resultat på 9,42 dollar ifølge Bloomberg-data.

Boeing-aktien daler med 6,7 pct. i formarkedet.

Åbner de amerikanske børser med fald, vil de følge i de europæiske indeks' slipstrøm. Faldene i Europa kommer blandt andet som følge af fornyet uro omkring prisen på olie.

Prisen på den fedtede råvare er styrtdykket siden årsskiftet. Onsdag eftermiddag falder prisen på en tønde af den amerikanske WTI-olie med yderligere 2,6 pct. til 30,64 dollar.

Olieprisen steg ellers med 3,7 pct. tirsdag, men det fornyede fald kan også være en af årsagerne til de faldende indeks onsdag. Aktiemarkerne har i hvert fald fulgt olieprisen siden årsskiftet.

Klokken 16.30 dansk tid offentliggøres en oversigt over de amerikanske olielagre. Fra nøgletalsfronten kommer der desuden en halv time tidligere en opgørelse over salget af nye boliger i december fra den vestlige side af Atlanten. Måneden inden blev der registreret et salg af nye boliger på 490.000, mens økonomerne ifølge en Bloomberg News-rundspørge venter en stigning til 500.000 for julemåneden.

Onsdag har investorerne også opmærksomheden rettet mod den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som afslutter et todages rentemøde klokken 20.00 onsdag aften dansk tid.

Centralbanken skal på rentemødet afgøre, hvorvidt den toneangivende amerikanske rente skal hæves. Der bliver den første rentemelding, siden centralbanken hævede renten til et spænd på mellem 0,25 til 0,50 pct. på et tilsvarende møde midt i december.

Efter lukketid for børserne i USA venter der desuden regnskaber fra blandt andet Ebay og Facebook.