Aktier: Prøvesprængning baner vej for røde aktiemarkeder

Det europæiske kontinent er spækket med røde børser i slipstrømmen på den missiltest, som det nordkoreanske styre foretog søndag. Det kunstige jordskælv, som sprængningen var skyld i, var omkring fem til seks gange kraftigere end ved Nordkoreas fem tidligere prøvesprængninger, oplyste Sydkoreas meteorologiske institut søndag.

Foto: Iris.
Læs mere
Fold sammen

På børsen i London falder FTSE 100 med 0,2 pct., i Paris ligger CAC 40 0,3 pct. lavere, og det er et tilsvarende fald, som selskaberne noteret på børsen i Frankfurt under ét oplever mandag middag.

Det er dog ikke alle selskaber, der har en dårlig dag, hvis man ser på kursudviklingen. Den svenske Saab-koncern, der udvikler og sælger avanceret udstyr til forsvarsmarkedet, stiger mandag med 4,4 pct. i det paneuropæiske Stoxx 600-indeks.

Stigningen kommer, efter at avisen Dagens Industri mandag anbefalede sine læsere at købe aktien.

Siden toppen i juni er aktien faldet 20 pct., og det giver ifølge avisen et godt udgangspunkt for at investere i et "vækstselskab med en stigende margintrend".

Avisen nævner blandt andet, at de svenske politikere igen er begyndt at øge bevillingerne til forsvaret, der er i selskabets produktprogram en række vækstdrivere, og i udlandet lurer muligheden for flere "megaordrer".

I den modsatte retning peger hollandske Gemalto, der sælger produkter inden for sikkerhedssoftware. Aktien falder med 5,9 pct., i kølvandet på at Deutsche Bank og Kepler Chevreux begge har skåret i det fremtidige kursmål for aktien.

Samlet dykker Stoxx 600 med 0,4 pct.