Aktier: Prisfald i olie og råvarer gav negativ afslutning i USA

De amerikanske aktier lukkede i negativt territorium mandag, hvor markedet blev trukket ned af nye prisfald på oliemarkedet og blandt industrimetallerne.

Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset sluttede mandag med et fald på 0,2 pct. til 2056,50. De tunge aktier i Dow Jones droppede godt 0,1 pct. til 17.528,27, og teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset faldt knap 0,2 pct. til 5040,99.

- Der er et gammelt ordsprog som siger "Gå ikke på udsalg i et stille marked", og i dag er markedet i overensstemmelse med det. En masse investorer har allerede forladt markedet for i år, og der er lav volumen i dag, hvilket forklarer noget af det. Vi har også set masser af tendenser til stigninger sent på dagen i år, siger chef-investeringsstrateg Michael Gayed fra Pension Partners i New York til Bloomberg News.

Omsætningen var yderst beskeden med blot 530 mio. aktier på Wall Street-børsen og 1,3 mia. aktier på Nasdaq.

Oliemarkedet rettede igen kursen sydover efter sidste uges stigninger. Både den amerikanske WTI og nordsøolien Brent faldt op mod 3 pct. og trak de store energiselskaber med sig i faldet.

Det er især Irans gentagelse af målet om at udvide eksporten, så snart sanktionerne mod landet ophæves. Planen er at øge eksporten med 500.000 tønder om dagen inden for en uge, efter sanktionerne bliver fjernet, og med det i forvejen oversvømmede marked synes nye prisfald uundgåelige.

Chevron faldt 1,8 pct., Exxon Mobil droppede 0,7 pct., og Marathon Oil noterede et fald på omkring 7 pct.

For de øvrige råvareselskaber ramte svage kinesiske data hårdt. Kobberproducenten Freeport-mcmoran faldt næsten 10 pct., efter at koncernens medstifter James Moffett træder tilbage som formand og medlem af bestyrelsen. Dermed fortsatte rækken af daglige megaudsving, der gennem de seneste uger har ligget på helt op til 16 pct. på dag til dag basis.

Kollegerne Mosaic Co. og Newmont Mining Beskær faldt samtidig mere end 2,5 pct.

I den modsatte ende lå e-handelsgiganten Amazon, der i en pressemeddelelse oplyste, at antallet af Prime-medlemmer er steget med 3 mio. i tredje uge af december. Amazon-aktien steg 1,9 pct.

Underholdningskoncernen Disney kunne oplyse, at den seneste film i Star Wars-serien, "The Force Awakens", har været historiens hurtigste til at indtjene over 1 mia. dollar. Det er lykkedes på blot 12 dage, og Disney-aktien øgede 1,3 pct.

Auto-dele leverandøren Pep Boys blev solgt til den japanske dækproducent Bridgestone. Bridgestone har fået en lyn-fusion i hus for næsen af aktivist-investor Carl Icahn - og med en prislap på 947 mio. dollar til en lavere pris, end Carl Icahn tilbød. Pep Boys har tilsyneladende taget Bridgestones tilbud for at få handlen til at gå igennem hurtigere. Pep Boys-aktien faldt med 0,6 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden tirsdag morgen med stigninger på 0,1-0,2 pct.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk