Aktier: Positivt eliteindeks med Carlsberg i front

Der blæser lettere positive vinde ind over de europæiske aktiemarkeder fredag, hvor det danske C20 Cap-indeks stiger med 0,3 pct. til 1183,24 oven på torsdagens fald på 0,6 pct.

I toppen ligger Carlsberg, som uden selskabsspecifikke nyheder stiger med 1,3 pct. til 741,50 kr. Herefter følger ISS med en stigning på 1 pct. til 271,80 kr. ligeledes uden selskabsspecifikt nyt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Det er stort set på linje med udviklingen på tværs af Europa, hvor det tyske Dax-indeks stiger med 0,2 pct., mens CAC 40-indekset i Frankrig og FTSE 100-indekset i Storbritannien stiger med 0,1 pct.

»Torsdag havde vi en dårlig cocktail af, at stemningen fra USA var negative fra morgenstunden, vi havde et par dårlige regnskaber og så fik Catalonien lov til at fylde mere, end godt er,« siger Lars Skovgaard Andersen, senioraktierådgiver i Danske Bank Markets.

»Over natten har vi haft gode amerikanske data, hvor de amerikanske markeder formåede at vende en negativ start til plus, og fordi vi ikke har haft nogle markant negative historier, som ligger og larmer i Europa, får markederne lov til at ligge og stige stille og roligt,« siger Lars Skovgaard Andersen til Ritzau Finans.

Torsdag faldt 18 ud af 20 aktier i det danske eliteindeks. Fredag er billedet stort set vendt om, hvor 17 ud af 20 ved 11-tiden ligger med stigninger.

I toppen ligger Carlsberg, som uden selskabsspecifikke nyheder stiger med 1,3 pct. til 741,50 kr. Herefter følger ISS med en stigning på 1 pct. til 271,80 kr. ligeledes uden selskabsspecifikt nyt.

»Når regnskaberne begynder at blive aflagt, kan der godt ske noget kortsigtede positionering, hvor investorerne tilretter sig, og vi er på vej ind i nogle meget, meget aktive regnskabsuger, hvor 50 pct. af selskaberne i S&P 500-indekset aflægger regnskab inden for de næste to uger,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Med i toppen er også GN Store Nord, som har fået hævet sit kursmål af norske DNB til 165 kr. mod tidligere 155 kr. Storbanken gentager sin salgsanbefaling af aktien.

GN Store Nord stiger med 0,9 pct. til 203,90 kr.

I den anden ende af indekset ligger Pandora, som efter en sjælden positiv dag torsdag, hvor smykkeselskabet steg med 3,6 pct., falder med 0,9 pct. til 585 kr.

Sent torsdag kom det frem, at hedgefonden Third Point LLC har øget sin shortposition i Pandora til 0,53 pct. af aktierne.

Hedgefonden slutter sig dermed til fem andre fonde, der har offentliggjort shortpositioner på minimum 0,5 pct. i Pandora og altså satser på yderligere kursfald i en aktie, der i forvejen har haft det hårdt i 2017.

I bunden får Pandora følgeskab af DSV, som fredag har fået analytikernyt.

Handelsbanken har sænket sin anbefaling til "akkumuler" fra tidligere "køb" og sit kursmål til 520 kr. fra 525 kr., mens finanshuset Jefferies har hævet sit kursmål på aktien til 525 kr. fra 500 kr. og gentaget sin købsanbefaling.

DSV falder med 1 pct. til 459,05 kr.

SCFI-INDEKSET STIGER FOR ANDEN UGE I TRÆK

Fredag kunne shippingavisen Tradewinds berette, at omkring hver niende stilling i Hamburg Süd, som er ved at blive købt af Mærsk-koncern, kan forsvinde, når det tyske containerrederi overtages.

A.P. Møller-Mærsk A-aktien stiger med 0,7 pct. til 11.370 kr., mens B-aktien stiger med 0,6 pct. til 11.800 kr., på en fredag hvor der ligeledes er kommet de ugentlige ratetal fra Shanghai Shipping Exchange, som for anden uge i træk viste en stigning i SCFI-indekset - denne gang med 3,1 pct.

FLSmidth stiger med 0,6 pct. til 420 kr., efter at den finske konkurrent Metso har aflagt et regnskab for tredje kvartal, som skuffede analytikerne.

Selskabet, der konkurrerer med FLSmidth på markedet for mineudstyr, præsenterede et overskud før skat på 29 mio. euro mod ventede 65,1 mio. euro ifølge Bloomberg News.

SKAKO-DIVISION LUKKER

Uden for det danske eliteindeks stiger Topdanmark-aktien med 1,3 pct. til 259,20 kr. Forsikringsselskabet har fredag fået hævet sit kursmål af Handelsbanken til 186 kr. fra 164 kr.

Skako har fredag opdateret sine forventninger til 2017, efter at selskabet lukker for sin produktion af udstyr til cementfabrikker i Frankrig, hvor alle de franske ansatte fyres.

Skako ser stadig et resultat af primær drift på 17,5-22,5 mio. kr. i 2017, men forventningen er nu eksklusiv særlige poster på omkring 25 mio. kr. På grund af besparelserne fra omstruktureringen venter Skako desuden at levere et højere resultat af primær drift - før særlige poster - i 2018 end i 2017, skriver selskabet i en meddelelse.

Skako-aktien stiger med 0,6 pct. til 79,50 kr.