Aktier: Positive takter reducerede månedens samlede tab

A video board display's the numbers on the floor at the closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange (NYSE) on August 23, 2017 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

De amerikanske aktier viste igen positive takter torsdag, hvor investorerne reagerede på et sæt blandede økonomiske data, mens grunden blev lagt til et forsigtigt håb om en skattereformplan efter løfter fra Washington.

Torsdag sluttede S&P 500-indekset med et plus på godt 0,5 pct. til 2471,65. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med en gevinst på 0,3 pct. til 21.948,10, og Nasdaq-indekset endte igen som dagens topscorer efter en gevinst på knap 1,0 pct. til 6428,66.

Dagens stigninger var med til at reducere månedens kursfald, der er det første månedlige tab, siden Donald Trump blev valgt til præsident. S&P 500-indekset faldt 0,2 pct. i august, Dow Jones droppede 0,1 pct., mens Nasdaq-aktierne modsat har givet investorerne et afkast på godt 1 pct.

 

Torsdagens positive takter gav anledning til et fald i barometeret for Wall Streets nervøsitet, VIX-indekset, der næsten er tilbage på niveauet som ved månedens indgang, før den geopolitiske uro satte ind med missil-provokationer fra Nordkoreas enehersker, Kim Jong-un.

Dermed er grunden lagt til en positiv start på sensommeren og efterårets første måned.

»Investorerne kommer tilbage fra ferie og noterer, at markedet er tæt på det højeste niveau nogensinde, og at en orkan og hele den nordkoreanske uro ikke har påvirket det. Der er stillet alle mulige hindringer i vejen, og alligevel strækker markedet sig mod himlen,« siger chefhandler Michael Antonelli fra Robert W. Baird i Milwaukee til Reuters.

Fredag morgen starter de asiatiske aktiemarkeder september i overvejende positiv retning, mens de amerikanske aktiefutures ligger med stigninger omkring 0,1 pct.

Torsdagens kommentar fra finansminister Steven Mnuchin, om at en detaljeret plan om skattereformer er på rette spor til at gennemføres ved årets udgang, tændte et lille håb hos investorerne, mens dagens buket af økonomiske roser ikke var uden torne.

Privatforbruget var højere i juli end måneden før, men svagere end estimeret, mens indkøbschefernes aktivitetsindeks i Chicago-regionen, Chicago PMI, var lidt mere positivt end ventet.

Den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmål viste som ventet forsat ikke tegn på en øget stigningstakt, mens antallet af førstegangsledige var marginalt lavere end estimeret.

 

STOR OVERVÆGT AF POSITIVE SEGMENTER

Hele 10 af de 11 undergrupperne i S&P-indekset lukkede i positivt territorium.

Bedst gik det sundhedssektoren efter en stigning på 1,7 pct. ikke mindst efter en stigning i verden største medicinalvirksomhed, Pfizer, på 1,4 pct. i kølvandet af positive data fra fire studier.

Også råvaresektoren havde en god dag efter forsatte stigninger i metalpriserne. Sektoren steg 0,8 pct.

Oliepriserne steg ud på eftermiddagen, efter at Reuters offentliggjorde forlydender om, at USAs største raffinaderi, Port Arthur i Texas, kan forblive lukket i op til to uger på grund af reparationer, der er nødvendige efter stormen Harvey. Det trak hele energisegmentet 0,5 pct. op.

Dagens dumpe-segment var telesektoren, der i kraft af den defensive karakter blev fravalgt af det positive marked. Sektoren faldt 0,5 pct.

/ritzau/FINANS