Aktier: Positive takter i USA i kølvandet af svækket dollar

De amerikanske aktiemarkeder fortsatte de positive takter torsdag. En betydelig svækkelse af den amerikanske dollar gav lettelse i eksportindustrien, og også råvarepriserne fortsatte op i takt med den amerikanske valutas deroute.

Læs mere
Fold sammen

Torsdag sluttede S&P 500-indekset med en stigning på 0,2 pct. til 1915,45. De tunge aktier i Dow Jones, hvor de store olieselskaber vejer tungt, øgede 0,5 pct. til 16.416,58, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset begrænsede stigningen til 0,1 pct. til 4509,56.

Den amerikanske dollar svækkedes til 1,1235 dollar per euro og 116,50 yen per dollar eller godt 3 pct. svagere end bare to dage tidligere. Det gav anledning til stigninger i råvarepriserne i kraft af dollarafregning og medvind til de multinationale selskaber, som henter en stor del af indtjeningen uden for USA's grænser.

- Jo lavere dollar, jo bedre er det for råvarerne, så vi ser lidt rekyl. Så længe olien stabiliserer sig, tror jeg, at markedet kommer tilbage. Og så længe renten forbliver lav, tror jeg aktierne kan står foran et betydeligt hop op, siger markedsstrateg Andrew Brenner fra National Alliance Capital Markets i New York til Bloomberg News.

Det positive marked lokkede investorerne frem, og der blev omsat omkring 1,2 mia. aktier New York-børsen og knap 2,2 mia. aktier på Nasdaq-børsen.

Fredag morgen ved sekstiden sidestepper markedet, og de amerikanske aktiefutures handles med små fald på omkring 0,1 pct.

Fra nøgletalsfronten viste 285.000 amerikanere sig som førstegangsledige i sidste uge. Ifølge et estimat var der blandt økonomerne i snit ventet 278.000 nye ledige.

Ordreindgang på varige forbrugsgoder faldt med 5,0 pct. på månedsbasis i december, mod økonomernes estimerede fald på 4,5 pct., og fabriksordrerne faldt samtidig 2,9 pct., hvor økonomerne havde regnet med et fald på 2,8 pct.

Blandt sektorerne var især entreprenør- og råvareselskaber efterspurgte. Caterpillars lå i top i Dow Jones med en stigning på 4,3 pct., og uden for indekset steg mineselskaberne Freeport-McMoran og Alcoa henholdsvis 17 pct. og 10 pct., mens US Steel øgede 9 pct.

Torsdagen bød på regnskaber fra over 100 selskaber med blandt andet luksusvareproducenten Ralph Lauren, der inden åbningen offentliggjorde en nedjustering af forventningerne. Det faldt ikke i god jord hos investorerne, der efterfølgende sendte aktien over 22 pct. ned.

Regnskabssæsonen er mere end halvvejs overstået, og 78 pct. af S&P-virksomhederne har overgået resultat-estimaterne, mens under halvdelen har haft en bedre end ventet omsætning.

- Spørgsmålet er, hvad vi skal hænge vores hat på nu. Det er ikke indtjeningen, det er ikke, hvad centralbankerne kan - eller vil - gøre, og det er bestemt ikke, hvad vi ser ske med de økonomisk data, siger global markedsstrateg Yousef Abbasi fra JonesTrading Institutional Services i New York til Bloomberg News.

Fredag får investorerne lidt mere indsigt i den økonomiske udvikling, når den amerikanske arbejdsmarkedsrapport med jobskabelsen og arbejdsløsheden fremlægges.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk