Aktier: Positiv uge er vendt til røde tal

Torsdagens positive stemning er vendt til mere negative tendenser fredag, hvor TDC har lagt sig i spidsen af det danske eliteindeks som en af de få aktier i grønt.

Torsdagens positive stemning er vendt til mere negative tendenser fredag, hvor TDC har lagt sig i spidsen af det danske eliteindeks som en af de få aktier i grønt. (REUTERS/Lucas Jackson/Files) Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON

Det danske C20 Cap-indeks falder 0,2 pct. til 992,75 ved middagstid.

På søndag mødes verdens største olieproducerende lande i Doha i Qatar for at diskutere en eventuel fastfrysning af produktionen. Det betyder også, at investorerne er lidt mere forsigtige fredag forud for mødet, vurderer Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

»Det har været en god uge med fornuftige stigninger, og nu går vi snart på weekend og kommer dermed tæt på det vigtige oliemøde søndag. Jeg tror, at mange investorer forholder sig lidt afventende. Vi har set olieprisen stige sammen med aktierne i ugens løb, og det er meget naturligt, at man lige tager en puster og afventer, hvad der sker. Vi må erkende, at der i øjeblikket er en sammenhæng mellem udviklingen i olieprisen og aktiemarkedet,« siger han til Ritzau Finans og påpeger, at ugen generelt har været god og præget af fornuftige nøgletal fra Kina og en pæn udvikling i olieprisen.

TDC Trodser rødt marked

I C20-indekset har TDC-aktien lagt sig helt i toppen med en stigning på 1 pct. til 32,75 kr. Det sker, selv om finanshuset Jefferies ifølge Bloomberg har skåret 4 kr. af kursmålet, så det nu lyder på 30 kr. Martin Munk påpeger, at fredag ser ud til at være en god dag for telesektoren på de europæiske markeder.

Ud over TDC ligger kun Danske Bank og Coloplast i plus - dog uden selskabsspecifikke nyheder til at forklare stigningen. Aktierne stiger henholdsvis 0,8 pct. til 179,80 kr. og 0,3 pct. til 492,10 kr.

Mærsk kan notere sig, at fragtraterne på verdenshavene i denne uge er faldet 3,6 pct. ifølge Shanghai Containerized Freight Index. Mærsk B-aktien falder 0,2 pct. til 8785 kr.

Høreapparatselskaber fortsat i fokus

Der er også fortsat opmærksomhed omkring de to danske høreapparatselskaber i C20, William Demant og GN Store Nord, da der i øjeblikket bliver afholdt en stor messe i USA.

Torsdag havde William Demant en fremragende dag på aktiemarkedet efter at have præsenteret sit nyeste produkt ved navn Oticon Opn på messen. Det gav et kurshop på 4,8 pct., men fredag falder aktien 0,6 pct. til 685 kr.

»William Demant havde en rigtig god dag i går, så det er helt naturligt, at den lige tager en lille puster nu. Der er nok også en flig af gevinsttagning i den lige nu,« siger Martin Munk.

GN Store Nord-aktien har lagt sig i bunden af eliteindekset med et fald på 1,2 pct. til 131,30 kr. Aktien havde ellers en god dag torsdag, og ifølge Jyske Banks analytiker er GN-aktien at foretrække frem for William Demant.

»Vi er selv ude med en positiv analyse af GN Store Nord, og vi synes, at den er attraktivt prissat lige nu. Vores holdning er, at vi foretrækker GN af de to aktier, sådan som de er prissat lige nu,« siger han.

Nyt kapitel om Mols-linjen

Uden for C20 er der fokus på Mols-Linien. Rederiets kurs mod fondsbørsens udgang er blevet mødt af en forhindring, da Erhvervsankenævnet har besluttet at behandle en klage over afnoteringen, som en række mindretalsaktionærer har indsendt.

Aktien stiger 2,4 pct. til 65 kr. fredag middag. Siden fondsbørsen besluttede at afnotere aktien, er kursen faldet fra 97 kr.

I en anden afdeling fragår der et udbytte på 10 kr. i industrivirksomheden Schouw & Co. Aktien falder 2,5 pct. til 383 kr. Det samme sker hos Sparekassen Sjælland, hvor der fragår et udbytte på 3 kr. Aktien falder med 1,8 pct. til 80,50 kr.