Aktier: Positiv stemning styrer uden om Madrid

Mens en positiv stemning mandag middag præger aktiemarkederne i London, Paris og Frankfurt, så hænger det spanske lidt i bremsen efter weekendens politiske begivenheder i landet.

Den spanske regering indledte i weekenden en proces, der skal begrænse Cataloniens selvstyre, hvilket fik den catalanske leder, Carles Puigdemont, til at tale om det værste angreb siden Francisco Francos diktatur.

Det ledende spanske aktieindeks ligger mandag ved 12.30-tiden 0,2 pct. lavere, mens Stoxx Europe 600-indekset til sammenligning ligger til en stigning på 0,4 pct.

I London stiger FTSE 100 med 0,1 pct. anført af GKN med en stigning på 3,3 pct., efter skriverier i Sunday Times om at selskabet muligvis vil splitte sine automotive- og flyaktiviteter fra.

Desuden valgte analytikerne hos finanshuset Liberum at hæve anbefalingen af aktien til "hold" fra "sælg", skriver Bloomberg News.

På børsen i Frankfurt ligger DAX-indekset desuden 0,5 pct. højere. Her hjælper Siemens og Volkswagen godt til med stigninger på godt 1 pct.

I Sverige er der kommet regnskab fra sikringskoncernen Securitas, og det viste en organisk vækst på 5 pct. i tredje kvartal mod 3 pct. i første halvår.

Regnskabet var på linje med forventningerne, skriver det svenske nyhedsbureau Direkt, men efter have leveret til den svage side i de foregående kvartaler stiger aktien mandag med 3,3 pct.

Hollandsk Philips er ligeledes kommet med regnskab mandag, og her var et øget salg i Kina med til at løfte indtjeningen med 12 pct. i tredje kvartal af regnskabsåret 2017.

Driftsindtjeningen (EBITA) steg med 12 pct. til 532 mio. euro, mens salget steg med 4 pct. til 4,1 mia. euro, hvor analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet 4,23 mia. euro.

- Philips resultat i tredje kvartal demonstrerer, at vi fortsætter med at præstere efter vores plan.

- Trods igangværende globale usikkerheder forbliver vores forventninger til 2017 uændrede, fremhæver administrerende direktør i Philips, Frans van Houten, ifølge Bloomberg News.

Philips, der tidligere haft fokus på produktionen af lyspærer, TV og CD-afspillere, er nu fokuseret på markedet for sundhedsteknologi heriblandt software og service.

Aktien stiger 1,9 pct. til 36,06 euro.

/ritzau/FINANS