Aktier: Positiv stemning sender Tokyo til 15 års højdepunkt

Der er stigning på mange af de fjernøstlige aktiemarkeder fredag morgen, og det japanske Nikkei-indeks ligger på det højeste niveau i mere end 15 år.

Den positive stemning kommer i kølvandet af torsdagens rekyl i de amerikanske aktiemarkeder. Aktierne steg på baggrund af et skuffende lavt detailsalg, som øger sandsynligheden for, at den amerikanske centralbank vil fastholde de lave renter i endnu et stykke tid.

- Den amerikanske økonomi er robust, men vi er nødt til at vurderer meget nøje, om den er stærk nok til at modstå højere renter. En for hurtig stramning vil påvirke de finansielle markeder og filtrere igennem til den faktiske økonomi. Centralbanken vil ikke være i stand til at normalisere pengepolitikken så hurtigt, som markedet forudsiger, siger vicechef Mitsuo Shimizu fra Japan Asia Securities Group i Tokyo til Bloomberg News.

I Tokyo har den positive stemning sendt det toneangivende aktieindeks Nikkei over 19.000 for første gang i over 15 år.

- Der er stadig større efterspørgsel, end der er udbud, og aktierne synes ikke at være ekstremt overvurderet. Selv om der er en masse negative risici i udlandet, er de japanske aktier tilsyneladende ikke specielt følsomme i det aktuelle miljø, siger aktiechef Ichiro Yamada fra Fukoku Mutual Life Insurance i Tokyo til Bloomberg News.

Det toneangivende Nikkei-indeks stiger 1,7 pct., mens det brede Topix-indeks øger med 1,2 pct.

I Kina har centralbankchef Zhou Xiaochuan ladet forstå, at han er uenig i opfattelsen af, at kreditmidler som tilflyder aktiemarkedet ikke er nyttige for den økonomiske vækst.

- Zhou kommentarer støtter op om stigningerne på aktiemarkedet og beroliger investorerne om, at den stigende trend stadig er sund, siger chef investeringsofficer Wang Zheng fra Jingxi Investment Management Co i Shanghai til Bloomberg News.

Shanghai Composite og CSI 300-indekset ligger begge med et plus på 0,9 pct. Hongkongs Hang Seng stiger samtidig 0,4 pct.

Blandt de øvrige børser er der fald i Singapores Strait Times på 0,3 pct., mens Seouls Kospi-indekset modsat øger 0,8 pct.

De amerikanske S&P-aktiefutures ligger med stigninger på 0,2 pct. i den asiatiske handel.