Aktier: Positiv stemning oven på fredagens skuffende jobtal

De ledende amerikanske indeks - S&P 500, Nasdaq og Dow Jones - åbner tirsdagens handel med små plusser på 0,1-0,3 pct., efter at de amerikanske aktiemarkeder har holdt forlænget weekend, idet der mandag var lukket på grund af "Labor Day".

Foto: LUCAS JACKSON.
Læs mere
Fold sammen

Det er samtidig også fredagens store makroøkonomiske begivenhed, som fortsat optager sindene på den anden side af Atlanten. Investorerne fordøjer forsat på den skuffende arbejdsmarkedsrapport, der blev offentliggjort fredag, og overvejer om den betyder, at en rentestigning i september nu endeligt er aflyst af den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

- Så længe man har en kombination af en fortsat bedring af arbejdsmarkedet, men ikke er nok til en rentestigning, så er der den balance, som markedet elsker, siger Jasper Lawler, analytiker hos CMC Markets, til Bloomberg News.

FOKUS PÅ FED'S NÆSTE MELDINGER

Forud for fredagens jobtal var der ellers kommet meldinger fra blandt andre vicechefen i Federal Reserve, Fed, kommet meldinger om, at et renteløft var nært forestående. Dermed blev der plæderet for en stramning - eller en høgetilgang - til centralbankens pengepolitiske kurs.

- Spørgsmålet er, om den lidt skuffende arbejdsmarkedsrapport vil ændre meldingerne fra den høgeagtige fløj af medlemmerne i Fed. Jeg forventer, at de vil trække sig en smule tilbage og komme med mere tilbageholdne udmeldinger, siger Jasper Lawler.

Fredagens skuffende arbejdsmarkedsrapport viste godt nok en relativ lav jobskabelse i august, men blev dog til dels afbalanceret af en revision af tallene for juli. Beskedne lønstigninger og faldende timetal er imidlertid med til at bære yderligere brænde til det bål, der får markedet til at vente, at en amerikansk rentestigning tidligst kommer til december.

Oven på fredagens jobrapport sidste uge lukkede de tre ledende indeks i USA med små løft.

FLERE BØRSRAKETTER

På selskabssiden er der tirsdag medgang til Spectra Energy, efter at selskabet er gået med til en aktie-til-aktie-transaktion til en værdi af 28 mia. dollar med Enbridge. Det vil skabe Nordamerikas største energiforsynings og -lagringskoncern. Spectra Energy-aktien stiger med 10,5 pct. i tirsdagens indledende handel.

Lastbil- og busproducenten Navistar bliver belønnet af investorerne, efter at den tyske bilgigant Volkswagen har meldt ud, at den vil erhverve en andel på 16,6 pct. i selskabet. Navistar-aktien springer 57,8 pct. frem i de første handler.

Cepheid brager 52,2 pct. i vejret oven på nyheden om, at Danaher vil købe det molekylære diagnosticeringsfirma i en handel, der vurderes til at ligge på omkring 4 mia. dollar inklusive gæld.