Aktier: Positiv stemning afløser slukøret ugelukning

De amerikanske aktier lægger an til en åbning i grønt, når den nye handelsuge ringes i gang på Wall Street.

De amerikanske aktiefutures stiger - og med omkring 0,2 pct. for S&P 500-indeksets tilfælde. Samtidig er der positiv handelsstemning i Europa.

Den forventede stigning kommer, efter at sidste uge lukkede med aktieindeks, der krøb en anelse ned for to ud af de tre toneangivende indeks.

S&P 500-indekset lukkede fredag med et minus på 0,1 pct. i 2184,05. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,2 pct. til 18.576,47, mens Nasdaq-papirerne til gengæld sluttede dagen med en gevinst på 0,1 pct. til 5232,89, hvilket var nok til at fastholde endnu en dag i det højeste niveau nogensinde.

Fredag stod det klart, at det vigtige detailsalg i USA udviklede sig svagere end forudset i juli med en flad udvikling på månedsbasis, mens økonomer havde estimeret en stigning på 0,4 pct. Det var med til at skabe en slukøret stemning på aktiemarkedet.

Trods rekorder i alle tre hovedindeks i sidste uge blev S&P 500-indeksets stigning begrænset til et stykke under 0,1 pct. set over ugen. Dow Jones steg knap 0,2 pct., mens Nasdaq-papirerne gjorde det bedst med en ugestigning på godt 0,2 pct.

En time før åbning mandag kom der erhvervstillidstal fra New York-regionen i form af Empire State Manufacturing-indekset. Indekset skuffede gevaldigt, da det ramte et negativt indeksniveau på 4,21 fra 0,55 måneden før. Økonomerne havde ifølge Bloomberg News ventet et indeks på 2,0.

De amerikanske aktiefutures synes dog ikke at være blevet synderligt påvirket af tallet, da de både pegede på en positiv åbning før og efter offentliggørelsen.