Aktier: Positiv start i vente med fokus på rentemøder

De asiatiske aktiebørser har startet ugen med pæne stigninger, og den positive stemning ventes at brede sig til åbningen på det europæiske marked, hvor Dax-futuren før åbningen ligger til en stigning på 0,7 pct.

Stigningerne i Asien kommer efter en hård uge med de største fald i tre måneder på de globale aktiemarkeder. Fold sammen
Læs mere

»Forud for en stor uge på den globale pengepolitiske scene med Federal Reserve og Bank of Japan i centrum starter de asiatiske markeder (Japan lukket) op i grønt her til morgen,« skriver cheføkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank i en kommentar.

Stigningerne i Asien kommer efter en hård uge med de største fald i tre måneder på de globale aktiemarkeder.

»Olien har også fået et rebound efter kampe ved en terminal i Libyen og stiger med 1,6 pct. fra det laveste niveau i en måned. Vi forventer den positive stemning fra Asien vil fortsætte i den europæiske markedsåbning,« tilføjer Niels Rønholt.

De amerikanske aktiefutures indikerer i øvrigt til stigninger på 0,3-0,4 pct., når markederne i USA åbner i eftermiddag, hvilket understøtter tesen om positive europæiske aktiebørser fra åbningen. Herhjemme endte det danske C20 Cap-indeks fredag 0,2 pct. lavere i 1027,35.

BoJ KAN STJÆLE FOKUS

»Det er de to rentemøder, der er i fokus i denne uge,« siger senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank til Ritzau Finans

Han vurderer, at Bank of Japan kan komme til at sjæle lidt af rampelyset fra Federal Reserve, som markedsdeltagerne ellers på forhånd har størst fokus på.

»Jeg tror, vi glemmer lidt, at det faktisk godt kan påvirke markedet, hvis Bank of Japan siger, at de vælger at fokusere mere på den lange ende af rentekurven, siger Lars Skovgaard Andersen.

Det kan ske ved, at Bank of Japan med deres kvantitative opkøb af obligationer afstår fra at købe op i den lange ende af rentekurven. Det vil give en stejlere rentekurve med relativt mere attraktive afkast, når man investerer i længereløbende papirer end i de korte papirer.

»Så vil du se rentekurver presse op i resten af verden også, hvilket vil være godt for banker og forsikringsselskaber. Det kan godt give lidt udsving på aktiemarkeder og er sådan en lidt glemt ting, som folk ikke rigtigt holder øje med. Derfor vil vi have fokus på det i løbet af ugen,« siger Lars Skovgaard Andersen.

NOVO TIL EFTERSYN

Selskabsspecifikt er der ikke meget nyt mandag morgen. Novo Nordisk har dog været til eftersyn hos Nordea, der skærer kursmålet til 340 kr. fra 360 kr. Anbefalingen er fortsat "hold".

Novo-aktien blev fredag løftet 1 pct. til 307,50 kr. af stærke data for GLP-1-analogen Semaglutid i forhold til blandt andet reduktion af hjerte-kar-risici. Men aktiestigningen var mindre end ventet af flere analytikerne, og aktien er mandag fortsat i søgelyset.

A.P. Møller-Mærsk endte fredag med et fald i sin B-aktie på 2,7 pct. til 10.020 kr. som bundprop i C20 Cap, hvor der generelt var pres på olierelaterede aktier. Olieprisen faldt samlet set over ugen, men mandag morgen er der et lille løft til prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent. Samtidig er konglomeratet i fokus på grund af den kommende strategiplan, hvor mange venter at se et større split i selskabet.

Lundbeck, der fredag steg 1,5 pct. til 263,30 kr., træder mandag ind i rampelyset som del af det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks. Ud over eksponeringen venter Lundbeck ikke nogen nævneværdig effekt, lød det da indlemmelsen blev annonceret i august. Også Dong Energy, der steg 0,1 pct. til 269 kr. fredag, blev for nylig en del af indekset.