Aktier: Positiv start afløst af mere mismod

Den ellers så positive stemning, der prægede de tidlige handelstimer på de europæiske aktiemarkeder fredag, er ud på eftermiddagen løbet ud i sandet, og derfor er der mindre fald at spore blandt de fleste store indeks på kontinentet.

Foto: IAN LANGSDON

Ganske vist stiger FTSE 100-indekset i London med 0,3 pct., men CAC 40-indekset i Paris falder med 0,3 pct., og DAX-indekset i Frankfurt sætter sig 0,1 pct. Det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks falder 0,1 pct.

Den positive start på dagen var foranlediget af, at de store kinesiske aktieindeks - efter massive fald hen over ugen - fredag morgen gik på weekend med pæne stigninger, men usikkerheden omkring vækstudsigterne i verdens næststørste økonomi holder fortsat markedet i et jerngreb.

- Det store billede forbliver skyet - med råvarepriser og hvorvidt den kinesiske regering har tingene under kontrol som de to primære risikofaktorer, siger Guillermo Hernandez Sampere, der er forvalter hos MPPM EK, til Bloomberg News.

Oliepriserne er fortsat et stort tema på markederne, og den mest faldende sektor i Stoxx 600-indekset er da også netop olie- og gassektoren, der samlet dykker 1,5 pct.

Prisen for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, er ellers igen på vej opad fredag efter store fald på de fire første handelsdage i 2016, der sendte prisen ned i det laveste niveau siden 2003.

Bedst går det for rejsesektoren, hvor særligt mange af flyselskaberne har haft en god periode de seneste måned. For dem er faldende oliepriser også en netto positiv ting, da det giver lavere brændstofpriser, og brændstof er den klart største udgiftspost i selskabernes resultatopgørelser.

Fredag eftermiddag stiger Easyjet med 2 pct. til 1702 pence, mens Air France-KLM løftes 1,5 pct. til 7,70 euro. De to aktier er dermed lettet med henholdsvis 3 pct. og 22 pct. siden indgangen til december sidste år.

En stor del af Easyjets fremgang blev fjernet torsdag, hvor aktien faldt 5,1 pct. efter trafiktal for december.

I København stiger SAS-aktien med 2,2 pct. til 22,80 kr. fredag eftermiddag.