Aktier: Positiv markeds-acceleration gennem dagen

De amerikanske aktiemarkeder tog fart efter en noget tøvende start, da gode nøgletal fra industrien filtrerede ned til handlerne på Wall Street torsdag.

Og som dagen før accelererede en sen vending i oliemarkedet dagens stigninger hen mod afslutningen på handelsdagen.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med en stigning på 1,1 pct. til 1951,70, mens de tunge aktier i Dow Jones øgede 1,3 pct. til 16.697,29. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset havde dagens mindste gevinst på 0,9 pct. til 4582,21.

- Vi har fået nogle gode nøgletal her til morgen fra ordreindgang af varige goder, der kom ud mærkbart stærkere end forventet. De opmuntrende makronyheder gav markedet et skub i den rigtige retning, især på baggrund af gårsdagens positive afslutning. Efter den hårde nedtur er der lidt spirende optimisme om, at det værste måske er overstået, lyder det fra seniorstrateg Alan Gayle fra Ridge Worth Investments i Atlanta, Georgia over for Bloomberg News.

Den amerikanske ordreindgang på varige forbrugsgoder steg 4,9 pct. i januar, hvor økonomerne ifølge Bloomberg News havde forudset en fremgang på 2,9 pct. Og renset for transportsektoren viste ordreindgangen en stigning på 1,8 pct., hvor konsensus var 0,3 pct.

Fredag morgen læner de asiatiske aktier sig op ad stigningerne på Wall Street. I Tokyo ligger de store indeks med stigninger på omkring 1 pct., og også de kinesiske børser lægger pænt fra land. De amerikanske aktiefutures ligger med små positive udsving på omkring 0,1-0,2 pct.

Finanssektoren trak godt op i S&P indekset med stigninger til JP Morgan og Bank of America på over 1 pct. På trods af de seneste dages stigninger er sektoren dog fortsat den ringeste med et minus på 12 pct. siden nytår.

Sidst på dagen fik markedet en synligt løft, da oliemarkedet igen viste tegn på stabilisering. Den amerikansk referenceolie WTI vendte fra et minus på 3 pct. til et plus i samme størrelsesorden.

Det amerikanske borerig-selskab Transocean overgik analytikernes forventninger til resultaterne i fjerde kvartal, efter en kraftig stigning i indtægterne fra afbestillingsgebyrer på baggrund af afbrudte borekontrakter. Flere og flere dropper planerne om olieboringer, men de solide gebyr-indtægter fik alligevel trukket aktien op med 0,4 pct.

I tech-sektoren fik Apple sin del af opmærksomheden på grund af selskabets indsigelse i sagen om at åbne en krypteret iPhone fra en af deltagerne i terrorangrebet i San Bernardino sidste år. Sagen vurderes at være principiel i forhold til den amerikanske forfatning, og aktien lukkede 0,7 pct. højere.

Der var skidt nyt fra tøjmærket Abercrombie & Fitch. På det seneste amerikanske forbrugertilfredshedsindeks, Acsi, ligger tøjmærket nederst i detailsektoren. Men uanset graden af tilfredshed hos kunderne, steg aktien 1,4 pct.

Den anden store amerikanske tøjkæde - Gap - levede op til indtjeningsestimaterne i fjerde kvartal, men forventningerne til indeværende år indeholdt en skuffende nedjustering. Regnskabet kom først efter ordinær børstid, og aktien faldt 3,3 pct. i eftermarkedet.