Aktier: Positiv kurs sat efter påsken

De europæiske aktiemarkeder skal finde fødderne igen tirsdag efter en lang påskeweekend med lukkede børser.

Læs mere
Fold sammen

Herhjemme betyder det, at bevægelserne fra Europa torsdag og USA torsdag og mandag skal indregnes, og selv om fredagen bragte dårlige amerikanske arbejdsmarkedstal, er der lagt op til stigninger.

De toneangivende amerikanske indeks er steget omkring 1 pct., siden de danske handlere slukkede computerne og tog ud i påskesolen, mens handelen med futures tirsdag morgen indikerer stigninger på omkring 0,5 til 1 pct. på Europas største børser.


- USA kom i gang i går efter påsken, og der kom positive impulser derfra, og umiddelbart forventer jeg også en lidt positiv åbning i Europa, vurderer aktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank over for Ritzau Finans.

Arbejdsmarkedsrapporten fra USA kom fredag og viste skuffende jobskabelse i den private sektor. Alligevel steg aktierne på New York-børserne mandag.

- Det skal nok ses i den sammenhæng, at en svag jobrapport gør, at folk forventer, at centralbanken Federal Reserve vil være mere forsigtig med at sætte renteforhøjelser i gang, forklarer Martin Munk.

En pengepolitisk stramning i USA har hidtil været ventet i juni, men nu peger flere på, at det først vil blive til september.


Blandt de danske aktier har påskefreden sænket sig, og der har ikke været store nyheder siden onsdag. Dog er der blevet justeret på kursmål for flere danske aktier blandt analysehusene.

Det gælder Novo Nordisk, som får to højere kursmål stukket efter sig, da Sanford C. Bernstein øger til 360 kr. og UBS til 370 kr. ifølge data fra Bloomberg. begge kursmål er dog under onsdagens lukkekurs på 377 kr. for Novo-aktien.

For Rockwool er der en lidt mere positiv analyse ude, da franske Exane BNP Paribas sætter barren ved 1000 kr. mod tidligere 845 kr. og dermed tror på et pænt potentiale for aktien, der sidst handledes i 816,50 kr.

Genmab nyder desuden stort håb fra analytikerne i Nordea, som sætter et kursmål på 747 kr. - hele 44 pct. over seneste lukkekurs på 518 kr.


Andre steder på nyhedsfronten kan aktionærer i A.P. Møller-Mærsk notere fortsat udfordrende markedsvilkår for containerrederiet Maersk Line. SCFI-indekset over spotrater fra Asien er faldet til sit laveste niveau nogensinde, mens konkurrenterne samtidig opruster med større og større skibe. De seneste regnskaber viser dog også, at Mærsk-skibene er de langt mest effektivt drevne i branchen.


Aurigas aktionærer kan formentlig snart se frem til penge i hånden. Salget af Cheminova til FMC Corporation har fået alle nødvendige godkendelser og kan formentlig gennemføres om mindre end to uger. Derefter vil de godt 323-325 kr. per aktie, salget udløser til Aurigas aktionærer, blive udbetalt "hurtigst muligt". En Auriga-aktie kostede 313,50 kr. før påsken.

William Demant er til gengæld i opkøbsmodus, og her er der langsomt, men sikkert fremskridt i overtagelsen af franske Audika Groupe. En købsaftale for 53,9 pct. af Audika-aktierne er underskrevet, og et købstilbud på resten vil blive fremsat i juni eller i andet halvår.


/ritzau/FINANS