Aktier: Positiv energi overdøvet af negative regnskaber i Europa

Negative regnskaber prægede torsdags udvikling på de europæiske aktiemarkeder, som gled baglæns trods højere oliepriser og stigende kurser på olie- og energirelaterede aktier.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV

Prisen på råolie af Brent-kvalitet lå torsdag ved europæisk lukketid 2,3 pct. højere lige under 34 dollar per tønde, og reaktionen var positiv for især det norske boreselskab Seadrill, der steg 17,5 pct. i toppen af i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks.

Olieselskaberne var generelt pænt repræsenteret på indeksets solside med stigninger på 5,3 pct. til spanske Repsol, på 7,2 pct. til norske Statoil, på 8,7 pct. til det britiske serviceselskab Subsea og på 7,3 pct. til britiske Tullow Oil.

På pluslisten lå også britiske Anglo American med en stigning på 8,6 pct. efter rapporter om stigende produktion af kobber.

Men lige lidt hjalp det over for vigende kurser på medicinal, finans og telekom, og samlet faldt Stoxx-indekset 1,6 pct. med indeksfald på 1,1 pct. for FTSE 100-indekset i London, på 2,6 pct. for DAX-indekset i Frankfurt og på 1,4 pct. for CAC 40-indekset i Paris.

Slemt gik det ud over svenske Tele 2, der faldt 11,3 pct. Teleselskabet leverede fornuftige resultater i fjerde kvartal, men prognosen for 2016 var skuffende.

For 2016 venter Tele2 et samlet driftsresultat (EBITDA) på 4,6-5,0 mia. svenske kr., mens analytikernes prognoser ifølge SME Direkt pegede på 5,5 mia. svenske kr. på den post forud for regnskabet.

Også det britiske passager-transportselskab Firstgroup snublede i forventningerne, som blev nedjusteret. Aktien faldt 11,7 pct.

Blandt dagens tabere sås en del italienske banker efter nedtrykkende udfald af planer for en statslig redningsplan for dårlige lån. Banca Monte dei Pasche di Sienna, Banca Popolare di Milano og Banca Populare dell'Emilia Romagna faldt 6-9 pct.