Aktier: Positiv energi løfter europæiske indeks

Fremgang for den seneste tids mere uglesete aktier sørger torsdag for, at de europæiske aktiemarkeder indleder tredje kvartal i positiv stemning.

Læs mere
Fold sammen

Inspirationen kommer blandt andet fra fremgang for de amerikanske aktier i onsdagens handel efterfulgt af knapt så ringe nøgletal for forventningerne i den kinesiske fremstillingsindustri som frygtet. Også selv om PMI-indikatoren, der blev 49,8 for september, ligger tæt på det laveste niveau i tre år.

For det samlede europæiske aktiemarked er der torsdag middag tale om fremgang i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks på 0,8 pct. til 350,50 efter et fald over de seneste tre måneder på 8,8 pct.

Med i spidsen af indekset ligger energi- og mineaktierne med samlede stigninger på henholdsvis 3,0 pct. og 1,1 pct. inspireret af stigende råvarepriser. Og aktiemarkedets store bekymringer i starten af ugen for minekoncernen Glencore er gået lidt i sig selv torsdag, hvor aktien fortsætter i vejret med fremgang for tredje børsdag på stribe. Aktien stiger 2,5 pct.

På de store aktiemarkeder stiger de toneangivende indeks torsdag middag 1,2 pct. for FTSE100-indekset i London og med 0,9 pct. for CAC 40-indekset i Paris. Det tyske DAX-indeks forholder sig lidt mere afdæmpet med et marginalt løft på 0,2 pct.

I toppen af det europæiske marked ligger schweiziske Aryzta med en stigning på 8,3 pct. Anbefalingen af bager- og konditori-aktien er løftet til "køb" fra "hold" hos Société Générale.

På andenpladsen i Stoxx-indekset stiger Tullow Oil 8,1 pct. foranlediget af tillid fra olieselskabets bankforbindelser, der efter en vurdering af selskabets oliereserver har valgt at fastholde det britiske selskabs kreditfaciliteter.

Franske Vallourec, det fremstiller rør og slanger til blandt andet bil-, olie- og luftfartsindustrien, stiger 6,6 pct.

Også olierelaterede aktier som spanske Repsol, svenske Lundin Petroleum og norske Seadrill ligger på Stoxx-indeksets topti-liste.

Omvendt falder aktien i det hollandske kabel- og mobiltelefonselskab Altice 6,8 pct. efter oplysninger om, at selskabet vil sælge aktier for 1,8 mia. euro for at finansiere købet af amerikanske Cablevision Systems.

Ligeledes hollandske PostNL er også med i den tungeste ende med et fald på 6,3 pct. efter frygt for, at tiltag fra de hollandske konkurrencemyndigheder vil koste selskabet op til 50 mio. euro i en tre-fireårig periode.