Aktier: Positiv dansk åbning i sigte på ventet stille dag

En bedring på de amerikanske børser mandag aften efter dansk lukketid kan bidrage til en positiv åbning på det danske aktiemarked tirsdag.

Læs mere
Fold sammen

Specielt når der tilsættes stigende asiatiske aktiemarkeder tirsdag morgen, marginalt højere futurespriser på de tre store amerikanske aktieindeks - Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq - og en pænt stigende DAX-future. DAX-futuren åbner 0,81 pct. højere tirsdag morgen lige efter kl. 8.00 og indikerer dermed en stigning i Tyskland.

I USA lukkede aktierne mandag marginalt lavere efter at have rettet sig omkring 0,5 pct. efter dansk børslukketid. På de asiatiske børser er stemningen samtidig vendt til behersket optimisme, efter at blandt andet markedet i Tokyo var startet dagen i minus. Aktierne i Tokyo stiger omkring 0,6 pct., i Sydney er stigningen over 1 pct., mens aktierne på Fastlands Kina stiger 0,4 pct.

Et olieprisrelateret fald i Mærsk-aktierne var mandag væsentlig årsag til et fald i det danske eliteindeks. C20 Cap faldt med beskedne 0,04 pct. til 1024,54.

Mærsk B-aktien faldt 0,8 pct. til en slutkurs på 8885 kr. Dermed fastholdes et aktiekursniveau, der ikke er set lavere siden efteråret 2013. Futures på den europæiske referenceolie, Brent, faldt mere end 3 pct. mandag, men tirsdag ligger prisen 0,2 pct. højere i 36,69 dollar. Før jul var prisen nede under 36 dollar for futureskontrakten.

Det er småt med ventede selskabsnyheder de sidste handelsdage i 2015, men der kan komme lidt ordrerelateret fokus på aktier som Vestas og Simcorp.

Vestas, der mandag faldt 0,6 pct. til 476,20 kr., vil der blive holdt et vågent øje med, da dagene op til nytår næsten traditionelt er forbundet med nye ordrer. Det samme gælder i øvrigt for Simcorp, der steg 1 pct. til 371 kr. mandag. Simcorp oplyser ligeledes ofte om ordrer op mod årsskiftet, hvor nogle af kunderne skal have afsluttet nogle transaktioner.

ISS steg 1,5 pct. til 246,80 kr. og var mandagens højdespringer i C20 uden specielle selskabsspecifikke nyheder. Ritzau Finans bragte mandag dog et interview med ISS' chef for Asien-Stillehavsområdet, Thomas Hinnerskov.

Han kunne blandt andet fortælle om en voldsom konkurrence på det asiatiske marked, men at ISS står rigtigt godt i konkurrencen.

William Demant faldt mandag mest i det danske eliteindeks, uden at der var bagvedliggende nyheder til at forklare faldet. WDH lukkede med et fald på 1,9 pct. i 643,50 kr.

Den eneste nyhed om selskabet mandag var, at selskabet tager den franske høreapparatforhandler Audika af Euronext-børsen i Paris, efter at William Demant Holding har øget sin ejerandel til 96,03 pct. Den danske høreapparatproducent overtog i september 53,9 pct. af aktiekapitalen i Audika og har siden øget sin ejerandel støt til en pris på 17,78 euro per aktie - samme pris som for erhvervelsen af den første klump aktier. De resterende aktionærer i Audika vil blive tvangsindløst.

Carlsberg, der steg beskedne 0,1 pct. til 610,50 kr., har droppet planerne om at øge sin andel i Habeco i Vietnam med 13 pct. til lige over 30 pct. Det rapporterer Thanh Nien News og citerer lokale medier for meldingen. Carlsberg har været aktionær i Habeco siden 2008 og har angiveligt ført samtaler om at øge sin andel fra 17,23 pct. til 30,23 pct., men forhandlingerne er nu faldet til jorden ifølge websitet Bao Dau Tu.

/ritzau/FINANS

 

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk